VN-beschermingsmissie MONUSCO blijft nog jaar langer in Congo

Foto Shutterstock: VN-beschermingsmissie MONUSCO blijft nog jaar langer in Congo

Uncategorized

VN-beschermingsmissie MONUSCO blijft nog jaar langer in Congo

Ruben Notteboom

De MONUSCO, Mission de l’Organisation des Nations Unies pour la stabilisation en République démocratique du Congo, oftewel de beschermingsmissie van de VN voor de stabilisatie van de Republiek Congo, zal nog een jaar langer actief blijven. Dat heeft de VN-veiligheidsraad beslist. Rusland onthield zich echter.

Secretaris-generaal Guterres adviseerde om de beschermingsmissie niet terug te trekken, alhoewel er zeer veel kritiek is. De missie in Congo is namelijk de duurste ooit. Nu zullen nog tot 20 december 2021 maximum 14.000 militairen, 660 militaire waarnemers en ongeveer 1.600 politieagenten actief blijven. Militairen in gebieden waar er minder gewapend conflict heerst, zullen geleidelijk teruggetrokken worden.

Grootste en duurste missie ooit

Congo werd in 1960 onafhankelijk en werd datzelfde jaar nog lid van de VN. Tussen 1996 en 1997 werd de eerste Congo-oorlog uitgevochten. In 1999 werd de VN-vredesmissie opgericht onder de naam MONUC, wat nu bekend staat als MONUSCO. Die vredesmissie moest de stabiliteit en veiligheid in Congo garanderen. 17.500 personeelsleden, waarvan 12.500 soldaten, 1.210 politieagenten en 277 officieren, zijn actief in deze missie. Daarnaast werken ook verschillende burgers, vrijwilligers en experts samen met MONUSCO. Daardoor is het de duurste en grootste vredesmissie ooit.

De vredesmissie wordt voornamelijk ondersteund door India, Pakistan, Bangladesh, Marokko, Zuid-Afrika en Indonesië. De helft van al het burgerpersoneel komt uit Congo zelf. De meeste militairen staan gestationeerd in het oosten van Congo. De gebieden daar worden nog steeds zwaar geteisterd door gewapende militanten waardoor er nog zo goed als elke dag doden vallen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen