Uncategorized

Waterloo: kantelen nieuwe videobeelden beeld op gebeurtenissen?

Kristof Luypaert

Nadat er nieuwe videobeelden opdoken op sociale media, van de politie-interventie bij een familie in Waterloo, krijgt de zaak mogelijk een andere wending. Op de beelden is te horen hoe een vrouw met de agenten praat en discussieert met een dochter van het koppel. Daaruit zou blijken dat de vrouw eerst aan de agenten een slag zou hebben gegeven. Ondanks die beelden blijft de vader van de familie spreken over politiegeweld. Dat melden RTL en diverse andere media. De links naar de nieuwe beelden vindt u onderaan dit artikel.

De politie deed vorige week vrijdag een woonstbetreding bij een familie in Waterloo na een melding van een lockdownfeestje. Van die tussenkomst verschenen op sociale media harde en schokkende beelden. Er is onder meer op te zien hoe de moeder fel protesteert, de interventie filmt, en uiteindelijk met een zwaar bebloed hoofd op de grond belandt en zelfs in het ziekenhuis terechtkomt. Vader moeder en de oudste dochter moesten een nachtje in de cel doorbrengen. Een huisarts die de familie daags nadien onderzocht sprak van ‘ongeoorloofd politiegeweld’.

Van meet af aan keerde de beeldvorming zich direct tegen de tussenkomst van de politieagenten van Waterloo. De foto’s van de bebloede vrouw en het luide geschreeuw spreken natuurlijk tot de verbeelding. Maar nu is een uitgebreider filmpje opgedoken. Dat werpt enigszins een andere blik op de feiten. 

Zo zouden er drie agenten gewond zijn geraakt. Een politieagente zou een gebroken tand hebben opgelopen, na de slag van de moeder. 

“Heeft u nu echt een moeder in elkaar geslagen in het bijzijn van een 11-jarig meisje omdat ze een lichte klap uitdeelde?”

De beelden die onder meer op de Franstalige commerciële zender zijn getoond lijken nu meer in het voordeel van de agenten te pleiten, aldus RTL Info.

Op de video zien we de moeder de politie filmen. Tot haar gsm uit haar handen is gerukt. Volgens de politie is het op dit moment dat ze zou hebben gereageerd met een klap. Ook wij bekeken de beelden, maar voor alle duidelijkheid vermelden we dat de video geen beelden bevat waarop te zien is dat de vrouw slaat.

Wel zijn er duidelijke aanwijzingen dat er meer aan de hand is. Een meisje, een dochter van het koppel, zichtbaar hysterisch en boos, schreeuwt tegen de agenten: “Heb je nu echt een moeder in elkaar geslagen in het bijzijn van een 11-jarig meisje omdat ze een lichte klap uitdeelde?”

Vervolgens is nog een andere vrouw te zien op de beelden (niet de moeder, nvdr), die  vooral de situatie lijkt te willen bedaren en enkele keren herhaalt dat “de agenten hun werk deden”. Zij zegt daarbij dat “Val een klap heeft uitgedeeld”. Of ze dat zegt omdat ze het zelf gezien heeft, dan wel op basis van wat agenten haar vertelden is niet duidelijk.

Vader van gezin: “We blijven ervan overtuigd dat we het slachtoffer zijn van een blunder, machtsmisbruik…”

De videobeelden werpen in elk geval een ander licht op de zaak. Ook het parket ziet voorlopig geen reden om aan de versie van de politie te twijfelen. De vader blijft desondanks vasthouden aan hun versie van de feiten en reageerde bij Bel RTL. Hij houdt vol dat er van de kant van zijn gezin geen sprake was van geweld.

Welke bekentenis? Het is niet mijn vrouw die spreekt, ik spreek niet. We lagen op de grond”, antwoordt hij. “Mijn doel is dat de naam van mijn familie niet besmeurd wordt en dat recht geschiedt. Vandaag blijven we er van overtuigd dat we het slachtoffer zijn geworden van een blunder, machtsmisbruik […] Wij zijn de slachtoffers, niet de politie. Er is geen klap gegeven,” besluit hij.

Ook het gezin nam intussen een advocaat, Mr. Abdelhadi Amrani, onder de arm die in de Franstalige media bevestigde dat het gezin klacht zou indienen tegen de agenten van de politie van Waterloo. 

Het gezin zal eind januari opnieuw worden verhoord. De beschuldigingen luiden: weerspannigheid, geweld tegen de politie en inbreuken tegen de coronawetgeving.

Volledige videobeelden (via RTL info)

Reactie vader van de familie bij Bel RTL

 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Delen