Uncategorized

WHO: “Geen bewijs dat nieuwe stam coronavirus ernstiger of dodelijker is”

Kristof Luypaert

De nieuwe variant van het coronavirus die in Groot-Brittannië is aangetroffen, verspreidt zich sneller maar kan net zoals de andere bekende stammen worden ingetoomd. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vandaag gezegd.

De situatie loopt niet uit de hand en het is mogelijk het virus te stoppen, aldus de WHO. Landen zouden gezondheidsmaatregelen moeten invoeren die zich al bewezen hebben. Er zou vooralsnog geen bewijs zijn dat de nieuwe stam ernstiger of dodelijker is dan de bekende stammen.

Volgens de WHO is het wel zo dat iemand die de nieuwe variant oploopt gemiddeld 1,5 personen besmet. Voor eerdere varianten in Groot-Brittannië was dat 1,1. Britse wetenschappers proberen te achterhalen in hoeverre die stijging effectief te wijten is aan veranderingen van het virus. Dan wel in hoeverre het te maken heeft met het gedrag van de bevolking.

De impact van een grotere graad van besmettelijkheid heeft vanzelfsprekend wel een belangrijk impact op de druk die op de zorgsector terechtkomt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Delen