Cybercriminaliteit. Foto Shutterstock.

Cybercriminaliteit. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Cyberaanval op België: meer labo’s getroffen dan eerst verwacht

Ruben Notteboom

Volgens Het Nieuwsblad werd België het slachtoffer van een grote cyberaanval. Door de complexe aanval op een Antwerps medisch labo dat coronatests analyseert, liggen labo’s in het hele land plat. De hack werd voor het eerst twee weken geleden vastgesteld in het Algemeen Medisch Labo in Antwerpen. Duizenden coronatests zijn daarom geblokkeerd.

Onbekende hackers hebben zogenaamde ransomware gebruikt. Ransomware blokkeert je computer. Daarna eisen de hackers ‘losgeld’. Eenmaal dat betaald is, wordt het systeem gedeblokkeerd. Naast Antwerpen zijn ook verschillende medische labo’s in Genk, Moeskroen, Brugge en Ardooie geïnfecteerd met dit virus. Dit is een enorme klap voor België en zelfs een overwinning voor het coronavirus: vaccinaties kunnen hierdoor vertraagd worden en duizenden moeten langer wachten op hun test. De gespecialiseerde Computer Crime Unit (CCU) is bezig het probleem op te lossen en het parket onderzoekt de zaak.

Kort na de eerste cyberaanval op het AML reageerde Michael Freilich al dat België sterk achterloopt op het gebied van cyberveiligheid.  “Het was te verwachten dat dit ook een keer zou gebeuren in België. Elk bedrijf een mogelijk doelwit is voor deze vorm van chantage”, klinkt het. Freilich komt met vier voorstellen: centraliseren, sensibiliseren, wapenen en fiscaal stimuleren.

https://sceptr.net/2020/12/michael-freilich-n-va-belgie-loopt-achter-op-vlak-van-cyberveiligheid/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen