Uncategorized

De lieftallige secretaresse

Karl Van Camp

Vijf jaar geleden gaf ’t Pallieterke een boek uit over Jef Nijs die tussen 1945 en 1956 cartoonist was in ons weekblad. Later zou Jef Nijs de succesvolle tekenaar worden van Jommeke.

In dat boek vindt u op bladzijde 33 een foto met de toenmalige medewerkers en de directie. Allemaal mannen en één jongedame. De foto was in 1954 genomen en we konden zowat iedereen op de foto identificeren en benoemen, behalve de vrouw in het midden. We wisten enkel dat het de toenmalige secretaresse was van Bruno De Winter, de stichter en eerste hoofdredacteur van ’t Pallieterke. 60 jaar na de foto was het niet meer mogelijk om nog getuigen te vinden die ons aan een naam konden helpen. Wie de jongedame op de foto was, bleef voor ons een mysterie.

En dan kreeg ik vorige week toch zeker een berichtje in mijn mailbox: “Beste ’t Pallieterke, Ik laat even weten dat mijn schoonmoeder, Agnes Vermeulen, naar een serviceflat gaat verhuizen. Zij was de secretaresse van Bruno De Winter.”

En zo is Agnes – ook Agneta genoemd –  teruggevonden. De kranige jongedame is ondertussen 94 jaar en heeft tot nu altijd zelfstandig gewoond. Maar nu is het moment aangebroken om een stap te zetten naar een serviceflat. Agnes spreekt nog altijd vol lof over haar tijd bij ’t Pallieterke. Ik weet hoe ingrijpend de stap is om van het vertrouwde huis te verhuizen naar een serviceflat of woonzorgcentrum. Stuurt u haar een kaartje om de pijn wat te verzachten? Haar adres: mevr. Agnes Vermeulen, Res. Eglantier, Bautersemstraat 49 bus A51, 2550 Kontich. En wat wil het toeval? Mijn eigen moeder woont in hetzelfde gebouw, twee verdiepingen lager op nr. A31. Heel binnenkort zal ik eens een bezoekje brengen aan ‘onze’ oud-secretaresse, want ook ik ben nieuwsgierig naar die eerste jaren van ons lijfblad.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Oud-hoofdredacteur van weekblad 't Pallieterke en nog steeds trouw auteur van tal van opiniestukken.

Plaats een reactie

Delen