Uncategorized

De strijd tegen rechts

Karl Van Camp

Zoals u al meer dan eens kon lezen in dit blad, wordt alles bovengehaald om het stijgend succes van het Vlaams Belang, en alle rechtse initiatieven die in het kielzog van die partij ontstaan zijn, in te perken.

Vlaams minister Bart Somers die een proces laat inspannen tegen het ontrollen van een spandoek (dat zogezegd tot haat oproept), Van Quickenborne die ‘hate speech’ (hij bepaalt wat dat inhoudt) correctioneel wil laten vervolgen en mediaminister Dalle die meer toezicht, lees: controle, wil over online media-initiatieven (hij bepaalt wat ‘fake nieuws’ is en wat niet).

En het stopt niet. Neem nu de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw. De VVSG – zo valt te lezen op de webstek –  is de ledenorganisatie van de lokale besturen: steden en gemeenten, OCMW’s, politiezones, autonome gemeentebedrijven en andere verzelfstandigde agentschappen, intercommunales en andere interlokale samenwerkingsverbanden. Zij organiseert kennis- en ervaringsuitwisseling en zal zich verder ontwikkelen tot kennismakelaar van het lokale bestuursniveau.

Graag melden we u dat de VVSG aanstaande donderdag 14 januari en volgende donderdag 21 januari een (digitale) cursus organiseert met als thema: “Van Joris Van Severen tot Online Odin: de opkomst en aanpak van off- en online rechts-extremisme.” De eerste lesgever is prof. em. Paul Ponsaerts, voormalig socioloog en criminoloog (UGent) en ‘kenner’ van extreemrechts. Vorig jaar verscheen van zijn hand het boek “Haatzaaiers”. We lezen in de korte inhoud: “Nieuw-Rechtse groepen slagen erin jongeren te rekruteren, op te leiden, te mobiliseren en te activeren. Ze verschillen daarin niet veel van terroristische groeperingen. Ze verspreiden een boodschap van ongelijkheid, racisme, negationisme en discriminatie. Ze gebruiken gretig desinformatie over migranten, vluchtelingen en andere kwetsbare groepen. Onveiligheidsgevoelens, angst, gebrekkige openbare informatie en simplistische verklaringen vormen hiervoor een vruchtbare voedingsbodem. Als influencers trachten ze aanhoudend de geesten te vergiftigen met propaganda en antidemocratisch gedachtegoed. Dit boek noemt ze onomwonden bij hun naam: haatzaaiers.”

Tijdens de cursus zal Paul Ponsaers (overigens ook oud-medewerker van De Morgen) het hebben over “het ontstaan en de betekenis van Nieuw Rechts en de wijze waarop dit fenomeen in Vlaanderen gehoor vindt. Hij schetst de opkomst van ‘identitaire bewegingen’ in het buitenland en het Vlaams-nationalistisch vernis dat er op eigen bodem overheen wordt gelegd. Hij vergelijkt de bewegingen met sekten die gelijkwaardigheid afwijzen en bewust polariseren en provoceren met radicale standpunten, in de hoop de publieke opinie van hun boodschap te overtuigen.” Dat staat te lezen op de webstek www.vvsg.be waarnaar ik ook verwijs voor bijkomende informatie. Ik heb me alvast ingeschreven…

Oh ja, de werking van de VVSG wordt gefinancierd met belastinggeld, uw belastinggeld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Oud-hoofdredacteur van weekblad 't Pallieterke en nog steeds trouw auteur van tal van opiniestukken.

Plaats een reactie

Delen