Uncategorized

De wereld van binnenuit

MMMV

Het SMAK in Gent verzamelde tekeningen die de lockdown verbeelden, Hangar in Brussel deed hetzelfde met foto’s. In Gent resulteert dit in een intieme expo, in Brussel vult de tentoonstelling een gigantische ruimte.

Het SMAK lanceerde vorige lente, tijdens de eerste lockdown, een oproep om tekeningen in te sturen. Iedereen kon deelnemen. Het museum ontving meer dan vierhonderd tekeningen: van eenvoudige krabbels en kindertekeningen tot echte kunstwerken. Er waren inzendingen van professionele kunstenaars en van mensen die in deze vreemde tijd de kleurpotloden en viltstiften hebben herontdekt. Tekenen is blijkbaar een eenvoudige handeling om los te komen van de constante stroom aan pessimistische berichten, een snelle weg om wat men voelt te verwerken en uit te drukken. Tekenen is een afleiding van zorgen en gepieker, brengt rust en kan ook een vlucht uit de realiteit zijn. Blijkbaar waren mensen het beu hele dagen voor het computerscherm te zitten en grepen ze terug naar potlood en papier. Of begonnen ze te tekenen, louter om de tijd te doden? Het zijn alleszins vierhonderd boeiende en zeer verscheiden indrukken die nu samengebracht zijn in een intieme presentatie in het “SMAK Beweegt”-paviljoen.

Fantasie en leegte

Ook het PhotoBrusselsfestival verzamelde inzendingen die geïnspireerd zijn door de lockdown. Het fotofestival, dat dit jaar zijn eerste lustrum viert, is een initiatief van privégalerie Hangar in Elsene. Vijfhonderd fotografen en videokunstenaars vanuit alle hoeken van Europa stuurden werk in. Een jury selecteerde er zevenentwintig uit voor de tentoonstelling “The World within”, die deze week opende in Hangar.

Het isolement van de lockdown kan vele vormen aannemen, zo blijkt op deze Europese expo. Een aantal kunstenaars zat opgesloten in een grootstad. Gérome Barry creëerde in zijn appartement in Parijs fantasiewerelden met alles wat hij kon vinden: vellen papier, een koffer, sokken, planten, speelkaarten,… Barry filmde korte videofragmenten waarin hij zelf de hoofdrol speelt. Zo werd zijn appartementje een oneindige bron van plezier en avontuur.

De Finse fotograaf Giovanni Hänninen woont en werkt in Milaan, een zwaar getroffen stad tijdens de eerste Covid-19-golf. Hänninen fotografeerde in een indrukwekkende reeks een wezenloos Milaan en zijn oog viel op de lege reclameborden. De witte panelen geven het gevoel dat iets onherroepelijk verloren is gegaan en tegelijk zijn het grote witte bladen die lijken te wachten op nieuwe ideeën.

Vrijheid en vlucht

Heel andere beelden komen van het platteland. Philip Hatcher-Moore bracht, samen met zijn vrouw en zoontje, de lockdown thuis door, op een heuvelflank in het noorden van Wales. Deze fotograaf is niet de enige die het landschap in de onmiddellijke omgeving heeft ontdekt. Het genieten van de bomen en de frisse lucht, het intense gevoel na een flinke wandeling en het proeven van de vrijheid: het heeft de manier van kijken van Philip Hatcher-Moore beïnvloed en dat is zelfs te zien in de foto’s die hij van zijn zoontje heeft gemaakt, vertederend tussen een lach en een traan.

De Brusselse fotografe Alice Pallot verhuisde tijdens de lockdown naar Lommel om er de “Limburgse Sahara” te verkennen. In de eerste helft van de twintigste eeuw deed de uitstoot van een zinkfabriek er alle plantengroei verdwijnen, met als resultaat een dor landschap van wit zand. Dit microsysteem inspireerde Pallot tot een mooie serie verstilde beelden.

Heel poëtisch is het werk van Alexandra Serrano. Ze gebruikt de cyanotypie, een oud procedé om afdrukken op fotogevoelig papier te maken. Tijdens haar korte uitstapjes verzamelde Serrano planten en die combineerde ze met krantenknipsels met het nieuws van de dag over de pandemie. In dit kunstzinnig ‘herbarium’ ruimt angst de plaats voor rust.

Creativiteit, humor, empathie, reflectie, inspiratie…: ze vullen de indrukwekkende Hangar van duizend vierkante meter met beelden die bijblijven.

Tentoonstellingen “Tekenen in lockdown”, nog t.e.m. 2 mei 2021, SMAK, Gent, www.smak.be en “PhotoBrusselsfestival”, nog t.e.m. 27 maart 2021, Hangar, Elsene, www.hangar.art

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen