Binnenland politiek

Decaluwé voorstander van “Chinese aanpak” coronavirus

Pieter Van Berkel

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé (CD&V) is voorstander van coronamaatregelen “op z’n Chinees”. Dat zegt hij in een interview met Het Laatste Nieuws.

Gouverneur Decaluwé liep het afgelopen jaar herhaaldelijk in de kijker door te pleiten voor strenge controles op en handhaving van de coronamaatregelen. Het leverde hem de bijnaam ‘de sherrif’ op. In een interview met Het Laatste Nieuws bekent hij een voorstander te zijn van de “Chinese aanpak”.

“Hún aanpak bewijst bovendien wel dat de harde aanpak werkt”, zegt Decaluwé. “Je kan daar voor of tegen zijn, maar ze zijn daar verlost van het virus, hé. De korte pijn, dat zou in mijn ogen het meest efficiënt zijn. Liever 15 of 16 weken alles toe op z’n Chinees en dan geleidelijk aan rustig lossen met de nodige controles. Hier is het een langgerekte uitputtingsslag aan het worden. Maar zoals gezegd: ik ben altijd voor de harde aanpak geweest.”

In 2019 kwam Decaluwé stevig onder vuur te liggen omwillen van een “studiereis” naar… China. Hij bezocht daarbij met zo’n 20 politiechefs en burgemeesters bijvoorbeeld online-winkel Alibaba. Daarnaast stonden ook meer omstreden visites op de lijst, zoals electronicareus Huawei, alsook een politiekorps. De Belgische staatsveiligheid had deze reis nochtans sterk afgeraden. Naast de belabberde mensenrechtensituatie, waren er ook duidelijke opmerkingen over strategische risico’s. Zo heeft China een slechte reputatie wat betreft spionage. Niet zelden zou de Chinese overheid de telefoons en smartphones van delegaties kraken.

De stellingen van de gouverneur doen dus ook vandaag weer menig wenkbrauw fronsen. Zo vertrok Decaluwé in de zomer van 2020 op verlof naar Portugal, ondanks voorspelbare problemen in de kustprovincie. Een leidende ambtenaar die in het midden van de crisis van een vakantie gaat genieten? Dat lijkt dan weer eerder onwaarschijnlijk in China.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Delen