Democratisch parlementslid in VS sluit gebed af met "amen and awoman"

Foto: Shutterstock. Democratisch parlementslid in VS sluit gebed af met "amen and awoman"

Cultuuroorlog

Democratisch parlementslid in VS sluit gebed af met “amen and awoman”

Pieter Van Berkel

In de Verenigde Staten heeft een Democratisch volksvertegenwoordiger het openingsgebed van het nieuwe Congres afgesloten met de woorden “amen and awoman”.

Democratisch volksvertegenwoordiger Emanuel Cleaver, zelf een dominee, werd aangesteld om het openingsgebed van het nieuwe Amerikaanse Congres te leiden. 

“Amen and awoman”

In plaats van het gebed te beëindigen met “amen”, sloot hij af met de woorden “amen and awoman” in een poging genderneutraal te zijn. “We vragen het in de naam van de monotheïstische God. God gekend door vele namen en door vele verschillende geloofsovertuigingen. Amen and awoman”, aldus Cleaver.

Republikeinen reageerden kritisch op het gebed. ‘Amen’ heeft namelijk geen geslacht en betekent simpelweg “het zij zo”.

Gisteren stelde voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi (Dem.) een reeks nieuwe regels voor om het Huis ‘genderneutraler’ te maken. Er wordt geopperd om woorden als ‘man’, ‘vrouw’, ‘moeder’ en ‘zoon’ te schrappen uit het reglement van het parlement.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Delen