Donald Trump weigert naar de inhuldigingsceremonie te komen van Joe Biden

Foto Shutterstock; Donald Trump weigert naar de inhuldigingsceremonie te komen van Joe Biden

Uncategorized

Donald Trump weigert naar de inhuldigingsceremonie te komen van Joe Biden

Ruben Notteboom

President Donald Trump weigert naar de inhuldigingsceremonie, de zogenaamde “inauguration”, te komen van aankomend president Joe Biden. Dat laat hij weten via Twitter. Zo wordt Trump met één van zijn laatste presidentiële beslissingen van dit termijn deel van een zeer klein lijstje. Zijn beslissing verdeelt veel mensen. Sommigen reageren met begrip op Twitter, ze noemen de verkiezingsuitslagen oneerlijk en blijven volhouden dat er fraude is gepleegd. Anderen vinden dat Trump zich gedraagt als een klein kind die zijn lolly verloren is.

De laatste keer dat een president weigerde naar een inhuldigingsceremonie te komen van de volgende president, was in 1869. Toen weigerde Andrew Johnson om zich te laten zien. Hij was vicepresident onder Abraham Lincoln en volgde Lincoln op na zijn moord. Andrew Johnson was niet populair, tegendraads, werd niet genomineerd als Republikeinse kandidaat en werd zelfs afgezet door het Huis van Vertegenwoordigers, de zogenaamde impeachment. Hij verloor de verkiezingen en Ulysess S. Grant werd de volgende president.

De eerste president om dit te weigeren, was John Adams in 1801. Hij was slechts de tweede president van de jonge republiek van de ‘Federalistische Partij’ die bestond tussen 1789 en 1824. De verkiezingen van 1800 waren zeer gespannen. John Adams wilde een tweede termijn behalen, maar verloor die verkiezingen van Thomas Jefferson. De tweede op dit lijstje is John Quincy Adams in 1829. Hij was lid van de Whig Party die bestond tussen 1833 en 1854. En nu vult president Donald Trump dit lijstje aan, meer dan 150 jaar na Andrew Johnson.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen