Uncategorized

EU betaalt 485 miljoen euro extra aan Turkije

Piet Van Nieuwvliet

De Commissie van de EU heeft wegens de aanhoudende noodtoestand voor migranten en vluchtelingen in Turkije twee humanitaire programma’s tot begin 2021 verlengd. “Op die manier kunnen meer dan 1,8 miljoen vluchtelingen hun basisbehoeften door een maandelijkse cashgeldbetaling dekken en meer dan 700.000 kinderen naar school gaan”, heet het.

Bij de twee programma’s gaat het in de eerste plaats om het sociaal veiligheidsnetwerk voor noodgevallen (of ESSN of Emergency Social Safety Net) dat vluchtelingen een maandelijkse cashgeldbetaling uitkeert voor allerlei basisbehoeften, en daarnaast om het zogenaamde Conditional Cash Transfers for Education (CCTE of Voorwaardelijke Geldtransfer voor Onderwijs), het grootste door de EU gefinancierde humanitaire onderwijsprogramma, dat families met schoolgaande kinderen wil steunen.

Kapitaalinjectie

Midden december 2020 had de Commissie hiervoor de laatste verdragen in het raam van faciliteiten voor vluchtelingen in Turkije ondertekend. De voorziene kapitaalinjectie van 485 miljoen euro voor de verderzetting van het ESSN- en het CCTE-programma komt bovenop de reeds voorziene 6 miljard euro.

Naast de last voor onze eigen kinderen dragen wij dus ook nog eens de kostprijs voor het onderwijs van 700.000 kinderen in Turkije en de basisbehoeften voor 1,8 miljoen vluchtelingen. Wanneer krijgen we eens een oplijsting van alle programma’s waarin wij als EU-burgers ons belastinggeld steken? En wanneer wordt trouwens onze mening eens gevraagd over die investeringen met ons belastinggeld?

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Piet is een auteur die voor 't Pallieterke al heel wat jaren op de teller heeft. Voor PAL NWS brengt hij vooral nieuws aan van gebeurtenissen binnen Europa. Daarbij trekken vooral onderwerpen als migratie en vrijheid zijn aandacht.

Plaats een reactie

Delen