Uncategorized

Geen “Chinese griep”, maar wel “Britse variant”

Filip Van Laenen

Herinnert u het zich nog hoe de pers zich begin dit jaar bijna dubbel plooide om te verhinderen dat corona de geschiedenisboeken in zou gaan als “Wuhan-koorts” of “Chinese griep”? Zoiets zou China en de Chinezen te zeer stigmatiseren, en dat mocht natuurlijk niet.

Nochtans bestond er toen reeds geen twijfel over het criminele geklungel van de Chinese communistische partij in Wuhan waardoor de longziekte kon uitgroeien tot een pandemie. Wie zoals Donald Trump corona toch ‘Chinese griep’ bleef noemen, werd door die pers consequent terechtgewezen als te kwader trouw. Onze eigen binnenlandse pers deed daar trouwens actief aan mee.

Toen reeds werd erop gewezen dat de aversie voor de termen ‘Chinese griep’ en ‘Wuhan-griep’ alweer een vorm van misplaatste politieke correctheid was. Was corona in Europa of de VS ontstaan, de pers zou er geen probleem van gemaakt hebben de ziekte naar de plaats van oorsprong te noemen. Vandaag, nog geen jaar later, lijken we daarin gelijk te krijgen. Of de zogenaamde ‘Britse’ of ‘Engelse’ mutatie werkelijk in Engeland is ontstaan, is onzeker, maar wel staat vast dat ze daar voor het eerst ontdekt werd. Over heel de wereld ontstaan mutaties, maar de Britten zijn wel wereldkampioen genoomonderzoek. De Britten of de Engelsen treft dus helemaal geen schuld aan de ‘Britse’ of ‘Engelse’ variant, wel integendeel. De media die ooit ‘Chinese griep’ te stigmatiserend vonden, blijven nu hardnekkig spreken over een ‘Britse’ variant, in plaats van de officiële naam B.1.1.7 te gebruiken. Westerse openheid wordt wel bestraft. Of hebt u soms al stemmen in onze pers gehoord die het verkeerd vinden de Engelsen en de Britten zo te stigmatiseren?

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Filip Van Laenen (°1972, Bonheiden) studeerde burgerlijk ingenieur elektrotechniek en computerwetenschappen. Vandaag is hij Chief Architect bij een IT-bedrijf in Noorwegen. Filip tracht partijpolitieke dynamiek te begrijpen en volgt Scandinavië en technologie-innovaties op de voet. Grote fan van de kosmos.

Plaats een reactie

Delen