Ook speelkaarten tegenwoordig seksistisch en racistisch

Foto: Wikimedia. Ook speelkaarten tegenwoordig seksistisch en racistisch

Cultuuroorlog

Ook speelkaarten tegenwoordig seksistisch en racistisch

Pieter Van Berkel

De Nederlandse psychologiestudente Indy Mellink kwam naar eigen zeggen tot de vaststelling dat speelkaarten racistisch en seksistisch zijn en maakte daarom een genderneutraal kaartspel. Dat schrijft AD.

“Waarom is de heer eigenlijk meer waard dan de vrouw”, vroeg Mellink zich af. “Bij vrijwel alle kaartspellen is dat zo. […] Het kaartspel weerspiegelt de 16de- en 17de-eeuwse klassenmaatschappij. Dat is bizar en volstrekt uit de tijd, eigenlijk moet er een alternatief komen.” 

“Heer, vrouw en boer zijn altijd wit, dat is ook ongelijkheid”

“Mede door de Black Lives Matter-demonstraties bedacht ik: de heer, vrouw en boer zijn altijd wit, dat is óók ongelijkheid. Toen wist ik: ik moet weg bij mensen”, klinkt het.  Mellink opteerde uiteindelijk voor een kaartspel zonder menselijke figuren, met de kleuren goud, zilver en brons om rangorde aan te duiden.

De psychologiestudente benadrukt dat ze “geen activist” is en dat ze niet wil dat het traditionele kaartspel uit de winkels verdwijnt. Ze hoopt wel dat haar initiatief kan uitgroeien tot een volwaardig alternatief.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Ook speelkaarten tegenwoordig seksistisch en racistisch”

Plaats een reactie

Delen