Uncategorized

“Rellen om te rellen”

Karl Van Camp

Er staan ons zonder twijfel spannende dagen en nachten te wachten. Slaat de hysterie van Nederland over naar Vlaanderen, Brussel, België?

De manifestanten die vorige zaterdag verzamelen bliezen in Amsterdam om te protesteren tegen de coronamaatregelen, waren daar in eerste orde niet om rel te schoppen. De avondklok in Nederland, die zaterdagavond inging, was enkel de druppel die de emmer deed overlopen. Ik heb ondertussen tientallen filmpjes bekeken, en bemerk hoofdzakelijk heel boze burgers, jonge en oude vrouwen en mannen, families met kinderen, zelfs bejaarden. De bijeenkomsten waren allemaal verboden en de politie maande eerst iedereen aan om naar huis te gaan. Wie daar niet op inging, werd hardhandig aangepakt. Naast deze groep boze burgers is er nog een groep complotdenkers die het bestaan van het virus ontkennen en toediening van het vaccin zullen weigeren. Het complotdenken gaat heel ver; ik bespaar u de details. Het is werkelijk hallucinant wat sommige mensen geloven of als waarheid verkopen. Maar, “Die Gedanken sind frei!” en dus hebben die mensen het volste recht om te denken wat ze willen.

Als gewone burgers heel boos worden en hun verzuchtingen niet aanhoord worden, dan verandert die boosheid in woede. Wie aandachtig de filmpjes op internet bekijkt, ziet vaders en moeders ineens veranderen van brave betogers in mensen die bereid zijn om de politie te lijf te gaan. De politie wordt daarbij vereenzelvigd met de overheid, de regering, de politiekers, het establishment.

De eerste uitingen van protest waren gericht tegen het corona- en vaccinatiebeleid van de regering-Rutte. De mensen zijn het beleid beu en het is niet onlogisch dat men begint te twijfelen aan de doeltreffendheid van de opgelegde maatregelen. Straks zijn we een jaar verder en er is nog steeds geen uitzicht op verbetering. Het in brand steken van een coronateststraat in Urk was daarbij de ultieme uiting van tegenstanders tegen het coronabeleid.

Maar er waren ook andere relschoppers, vooral jongeren die er enkel op uit waren om keet te schoppen en de confrontatie met de politie op te zoeken. Niet toevallig waren dat dikwijls jongeren met een migratie-achtergrond. In Den Haag deden zich de zwaarste rellen voor in de beruchte Schilderswijk, een wijk waar 90 procent van de bewoners een migratie-achtergrond heeft. Ook in augustus 2020 kwam het hier enkele dagen na elkaar tot zware incidenten. In Amsterdam begonnen de rellen in de Indische Buurt, in Rotterdam in de wijk Zuid. Niet toevallig twee verpauperde ‘probleembuurten’. In Amsterdam scandeerden jongeren “Joden, Joden!” naar de politie.

De rellen van zondag- en maandagavond hadden niets meer te maken met corona, het was “rellen om te rellen”, zoals ze dat in Nederland noemen. Nu is het nog enkel afwachten of de sfeer overslaat naar België. De Nederlandse Mobiele Eenheid (ME) heeft inmiddels extra waterkanonnen gevraagd aan de Belgische regering voor ’t komend weekeinde. Benieuwd of onze regering op dat verzoek zal ingaan. Want in de Wetstraat zijn ze er niet gerust in.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Oud-hoofdredacteur van weekblad 't Pallieterke en nog steeds trouw auteur van tal van opiniestukken.

Plaats een reactie

Delen