Uncategorized

Zeven leden studentenclub Reuzegom krijgen strengere sancties

Wijnand Meeus

KULeuven heeft zeven leden van de voormalige studentenvereniging Reuzegom een nieuwe sanctie opgelegd. De leden van de studentenvereniging worden onderzocht voor hun betrokkenheid bij de dood van Sanda Dia. Dia overleed tijdens hun tweedaagse studentendoop in december 2018. De exacte maat van de sanctie is nog niet duidelijk. 

Volgens VRT NIEUWS zou de universiteit schorsingen opgelegd hebben van 1 of meerdere jaren. De universiteit zelf wil nog niet zeggen wat de sanctie exact inhoudt. Maar ook volgens de advocaat van een van de studenten spreekt men over een schorsing.  “Sommige studenten zouden zich zelfs pas in 2024 opnieuw mogen inschrijven aan de universiteit. In de praktijk komt dat eigenlijk neer op een uitsluiting”, klinkt het.

Eerder nam de universiteit al enkele tuchtsancties. Maar door kritiek op de eerdere sancties opende de universiteit een nieuw onderzoek. “Na inzage in het strafdossier werd vastgesteld dat het dossier verschillende elementen bevat waarover de universiteit eerder nog niet beschikte”, zegt de universiteit in een persbericht.

De advocaten van de studenten gaan in beroep tegen de sancties. “Die tuchtprocedure is 2 jaar geleden opgestart”, klinkt het. “De studenten hebben toen de feiten bekend, en er zijn sancties opgelegd. En nu gaat men voor dezelfde feiten nieuwe maatregelen nemen. Bovendien worden nu alleen de jongere studenten gestraft, die vaak minder verantwoordelijkheid hadden binnen de studentenclub. De ouderen hebben intussen hun diploma behaald en kunnen geen sanctie meer krijgen van de KU Leuven.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Delen