Uncategorized

2020 Het jaar van Corona

Karl Van Camp

Al in de inleiding van het boek vernemen we het opzet: 2020 is een jaar dat we allen zo snel als mogelijk willen vergeten. Alles begon met de volledig lockdown in maart 2020, en de aandachtige lezer kent uiteraard de rest van het verhaal.

Twee Andrés uit Gent kwamen elkaar tegen op straat. De ene schreef en schrijft zijn bedenkingen neer op papier, de andere André is een gedreven cartoonist, niet onbekend in dit weekblad.

Corona is hierbij het centrale thema. André Bergen is de man die in zijn stukjes zijn belevenissen van de dag in rijmvorm verwoordt. “Corona-rijmelarijen” noemt hij het zelf. Over de kappers, over Van Ranst, over het dagelijks leven, de grafieken van Erika.

Zijn stukjes zijn luchtige gedichtjes, zonder pretentie, maar met humor en emotie geschreven; een (ingekort) voorbeeldje:

“Ik zag uit mijn venster, aan de overkant achter ’t raam,
elke dag een gerimpeld oud moederke staan.
Heel fragiel en heel lief, stond ze te gluren,
naar de eindeloos glijdende uren,
naar een gisteren al heel lang vervlogen,
en naar beelden die niet meer bewogen.”

André Bergen stuurde zijn schrijfsels in eerste instantie enkel naar wat vrienden rond – een mens moet zich toch bezighouden tijdens de ophokplicht – en ontving alleen maar positieve reacties, én meermaals de vraag: waarom bundel je die rijmelarijen niet in een boek? En toen was er die ontmoeting met cartoonist André Nollet. Die zag het wel zitten om samen te werken en zijn coronacartoons te bundelen in hetzelfde boek.

Het resultaat is een bundeling van meer dan 100 cartoons van André Nollet (in kleur) en een 40-tal cursiefjes van André Berger. Die laatste kennen we nog als voormalig voorzitter van het directiecomité van KBC. Daarvoor was hij o.a. actief bij Agfa Gevaert als financieel directeur. In zijn biografie vermeldt hij zelf anekdotisch dat hij zijn middelbaar onderwijs deed in Leuven waar hij Franse les kreeg van Louis Tobback, overigens een strenge.

Die andere André is dan weer geen onbekende voor onze lezers. Al van in zijn jeugd tekende André cartoontjes. Van menige leerkracht zijn nog karikaturen terug te vinden in zijn schoolschriften. Hij leerde in Gent écht tekenen in het Hoger Kunstonderwijs Sint-Lucas. Hij werd professioneel cartoonist en was actief in de reclamewereld. Daarnaast was hij ook 28 jaar docent aan de Karel de Grote Hogeschool in Antwerpen in de afdeling Illustratie en Reclame. Een van zijn toenmalige studenten was Griet, een van de weinige vrouwelijke cartoonisten en ondertussen ook al zo’n 15 jaar actief in ’t Pallieterke. André Nollet begon voor ’t Pallieterke te tekenen ergens in 2001 in opvolging van onze legendarische cartoonist Brasser. En dat betekent zoveel dat André Nollet binnenkort onze ganse redactie mag trakteren voor zijn 20 jaar dat hij actief is bij ’t Pallieterke.

Maar dat kan enkel als Covid-19 definitief voorbij is. En dus is het wachten, maar in afwachting van betere tijden kunnen we enkel proberen er het beste van te maken. Corona bracht ons alleen kommer, kwel en een duistere periode. De twee Gentse Andrés brachten met humor een lezenswaardig lichtpuntje in donkere coronatijden.

Het boek telt 76 bladzijden (A4) en kost 20 euro + 6 euro verzendingskosten. Bestellen kan via mail naar [email protected] of per bericht op GSM 0476 946 247. Rekeningnummer: BE16 671-1665299-74

Vermeld duidelijk uw adres voor de aflevering.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Oud-hoofdredacteur van weekblad 't Pallieterke en nog steeds trouw auteur van tal van opiniestukken.

Plaats een reactie

Delen