25 mensen komen om bij gevangenisuitbraak in Haïti, honderden gevangenen op de vlucht

Foto Shutterstock: 25 mensen komen om bij gevangenisuitbraak in Haïti, honderden gevangenen op de vlucht

Uncategorized

25 mensen komen om bij gevangenisuitbraak in Haïti, honderden gevangenen op de vlucht

Ruben Notteboom

Haïti staat in rep en roer nadat honderden gevangenen de penitentiaire inrichting van Croix-des-Bouquets wisten te ontvluchten. Tijdens de gevangenisuitbraak vielen 25 doden, waaronder de gevangenisdirecteur. Ondertussen zijn er al ongeveer 200 gevangenen opnieuw opgepakt. Er wordt geschat dat er nog 200 op de vlucht zijn.

De gevangenis werd geopend in 2012 in de hoofdstad Port-au-Prince met financiële steun van Canada. De maximumcapaciteit was 870, toch zaten er ruim 1.500 criminelen opgesloten vlak voor de uitbraak. Meer dan 400 van hen wist te ontsnappen, waaronder de meest beruchte bendeleider van het land, Arnel Joseph. Hij werd 120 kilometer van de gevangenis gevonden door de politie. Hij trok echter een wapen, waardoor de politie hem doodschoot. Het was ondertussen al zijn derde poging om te ontsnappen.

Opmars criminaliteit, onrust, instabiliteit en armoede niet te fnuiken

Sommige gevangenen dragen een enkelband. Die worden momenteel opgespoord. Op de anderen wordt momenteel een klopjacht gehouden. Het is niet de eerste massa-uitbraak in Croix-des-Bouquets, hoewel de penitentiaire instelling uiterst zwaar bewaakt wordt. In 2014 bijvoorbeeld wisten meer dan 300 gevangenen te ontsnappen.

Haïti wordt geteisterd door politieke instabiliteit en straatbendes waarop de regering geen antwoord weet. Georganiseerde criminaliteit is steeds meer en meer in opmars, zeker omdat er een zekere toenemende straffeloosheid heerst. Volgens mensenrechtenactivisten is het de schuld van de politici, omdat ze de bendes gebruiken voor eigen doeleinden. Daarnaast stijgt de armoede en jeugdwerkloosheid gigantisch sterk. 40% van de bevolking leeft onder de armoedegrens en bijna 30% van de jongeren onder 25 jaar kan geen werk vinden. De armoede, criminaliteit, politieke instabiliteit en maatschappelijke onrust lijkt een niet te fnuiken opmars.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen