A Woman's view: de vrouwelijke kijk van Sihame op sociaal ondernemerschap

Foto: PhotoNews. A Woman's view: de vrouwelijke kijk van Sihame op sociaal ondernemerschap

Uncategorized

‘A Woman’s view’: onderzoek richt zich op privé vennootschap van Sihame El Kaouakibi en haar broer

Kristof Luypaert

Na het publieke pleidooi dat live gestreamd is door HLN Online, Het Nieuwsblad en ook door de openbare omroep VRT, lijkt het nuttig om in te gaan op de essentie van het verhaal. Uit goede bronnen, dicht bij het onderzoek, vernemen we dat het gerechtelijk onderzoek zich momenteel toespitst op de persoonlijke vennootschap van Sihame El Kaouakibi. PAL NWS legt uit.

Die vennootschap heet A Woman’s View en is opgericht samen met haar broer Youssef El Kaouakibi begin mei 2014. Een drietal jaar nadat El Kaouakibi samen met een heel aantal anderen aan de basis stond van de vzw LGU Academy, dewelke opgericht is eind december 2011.

De keuze van El Kaouakibi voor een Vennootschap onder Firma (VOF) is wellicht niet toevallig. Het is een perfect legale vorm om in ons land op een discrete manier te ondernemen en te investeren. Al zijn er nog andere voordelen zoals bijvoorbeeld minimale administratieve rompslomp en een minimum aan startkapitaal.

Discreet ondernemen met de VOF A Woman’s View

Er is op zich niets mis met deze vennootschapsvorm dewelke zowel voordelen als nadelen heeft. Het nadeel is dat de vennoten altijd persoonlijk aansprakelijk zijn. Het voordeel is dat de vennootschapsvorm erg flexibel is. Ook discretie is een pluspunt. De jaarrekeningen moeten niet publiek bekendgemaakt worden.

Op die manier is het erg discreet ondernemen en heeft niemand een duidelijk zicht op omzet, marges, schulden, enzovoort.

Sihame richtte de vennootschap op samen met haar broer Youssef, zo vermeldt de oprichtingsakte van 14 maart 2014. In het maatschappelijk doel lezen we dat de vennootschap zich richt op “innovator(schap), met sterke nadruk op authenticiteit en een bottom-up gerichte werking“.

Aandelen kunnen flexibel en discreet van eigenaar verwisselen

Ook het geven van lezingen rond de filosofie van A Woman’s View, voor bedrijven, organisaties en overheidsinstellingen evenals deelname aan paneldebatten behoort tot de activiteiten. Ze kan ook advies verlenen aan beleidsmakers betreffende urbanisatie, verstedelijking en stadsontwikkeling. En niet te vergeten over ‘creatieve economie’ en ‘sociale economie.

De vennootschap is opgericht met een maatschappelijk kapitaal van 5.000 euro. De aandelen zijn verdeeld tussen Sihame die met 4.500 euro 90% van de firma in handen heeft. Haar broer Youssef bezit met 500 euro slechts 10% van de firma. Of die aandelenverhoudingen er vandaag ook nog zo uitziet is moeilijk te zeggen. Er zijn alvast geen publicaties over te vinden. Wel vond er in oktober 2015 een kapitaalsverhoging plaats van 5.000 euro naar 18.550 euro.

Een ander voordeel van de VOF is dat de verdeling van de aandelen kan gebeuren via een onderhandse akte. Die moet weliswaar aanwezig zijn op de zetel van de vennootschap, maar een wijziging in de aandeelhoudersstructuur dient niet openbaar te worden gepubliceerd.

Ontving A Woman’s View ten onrechte betalingen die bestemd waren voor de vzw LGU?

De sleutel tot opheldering in het dossier van mogelijke malversaties ligt in het antwoord op deze vraag. Hoewel de advocaten van El Kaouakibi en Johan Vandelanotte in het bijzonder op een persconferentie er alles aan deden om aan de hand van een ‘onafhankelijk’ onderzoeksrapport El Kaouakibi vrij te pleiten van alle verdenkingen beschikt de voorlopige bewindvoerder niet over inzicht in de boekhouding van A Woman’s View.

PAL NWS trachtte bij het parket bevestiging te krijgen of er op dit ogenblik ook al onderzoekdaden zijn gebeurd naar deze vennootschap. Maar een parketwoordvoerder wilde enkel bevestigen dat het onderzoek loopt. Volgens onze bronnen gebeurt dat ook grondig en in alle discretie. Het richt zich in het bijzonder op A Woman’s View. Onderzocht wordt of het bedrijf alle inkomsten kan verklaren die vanuit de vzw LGU werden ontvangen. En of het een aannemelijke uitleg kan geven voor betalingen die gebeurden tussen de vzw en de persoonlijke vennootschap van El Kaouakibi maar ook, en vooral, voor betalingen die gebeurden aan de vennootschap die hadden moeten terechtkomen bij de vzw LGU.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen