Agent krijgt één jaar cel met uitstel voor dood Mawda, mensensmokkelaar vrijgesproken

Foto: Shutterstock. Agent krijgt één jaar cel met uitstel voor dood Mawda, mensensmokkelaar vrijgesproken

Uncategorized

Agent krijgt één jaar cel met uitstel voor dood Mawda, mensensmokkelaar vrijgesproken

/

Politieagent Victor J. is vandaag veroordeeld voor onopzettelijke doding bij de dood van de toen 2-jarige peuter Mawda. Hij kreeg een gevangenisstraf van één jaar met uitstel. De chauffeur van de bestelwagen kreeg vier jaar cel, de mensensmokkelaar werd vrijgesproken. Opvallend, want het parket had voor hem de zwaarste straf gevraagd.

In mei 2018 liet Mawda het leven nadat mensensmokkelaars met een busje illegale migranten probeerden weg te vluchten van de politie. Bij die achtervolging werd door de agent in kwestie een schot gelost, naar eigen zeggen in de richting van het voorwiel van het busje zodat de bestelwagen tot stilstand zou komen. Het schot raakte echter de 2-jarige Mawda, die overleed.

Agent schuldig

Vandaag vond het proces plaats over de dood van het Iraakse meisje. De rechter gaf aan niet te twijfelen over de verklaringen van de agent, maar veroordeelde hem toch tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar. “Hij heeft een fout gemaakt, zonder twijfel, en die fout staat in directe verhouding tot de dood van het slachtoffer die anders nooit gestorven zou zijn”, zei de rechter onder meer. “Juridisch is dat onopzettelijke doding.” Volgens de rechter was er geen sprake van “proportioneel” geweld en is de fout van de agent bewezen.

De vermoedelijke mensensmokkelaar, Ahmed Rasol D., werd dan weer vrijgesproken ondanks het feit dat het parket 7 jaar cel had gevraagd. Volgens het parket vroeg Ahmed Rasol D. onder meer aan de passagiers om de kinderen voor het raam te plaatsen en gooide hij allerlei voorwerpen richting de politie om de achtervolging te stoppen. Bovendien zei hij volgens een getuige expliciet tegen de chauffeur om niet te stoppen, maar de rechter vond het bewijsmateriaal niet voldoende genoeg om de man te veroordelen.

Wie wel veroordeeld werd, is de bestuurder. Hij werd schuldig bevonden aan “kwaadwillige belemmering van het verkeer met de dood tot gevolg en gewapende weerspannigheid tegenover agenten” en krijgt daarvoor vier jaar effectieve celstraf. Het feit dat de man eerder al veroordeeld werd als chauffeur voor mensensmokkelaars was daarbij een verzwarende omstandigheid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen