Amerikaanse staat Oregon wil racisme in wiskunde aanpakken

Foto: Shutterstock. Amerikaanse staat Oregon wil racisme in wiskunde aanpakken

Cultuuroorlog

Amerikaanse staat Oregon wil racisme in wiskunde aanpakken

Pieter Van Berkel

De Amerikaanse staat Oregon wil racisme en ‘blanke suprematie’ in wiskunde aanpakken. Het ministerie van Onderwijs publiceerde daartoe een handleiding.

Het 82 pagina’s tellende schrijfsel draagt de titel ‘Het pad naar rechtvaardig wiskundeonderwijs: het ontmantelen van racisme in wiskundeonderwijs’. De handleiding werd aan leerkrachten bezorgd in het kader van ‘Black History Month’.

Racisme in wiskunde

De handleiding ziet focussen op “het juiste antwoord vinden”, “wiskunde in de echte wereld”, “onderwijzen op een lineaire manier”, het beoordelen van leerlingen op basis van hun kennis van de leerstof en “leerlingen verplichten hun werk te laten zien” allemaal als kenmerken van een “blanke suprematiecultuur in de wiskundeles”.

“Om antiracistisch wiskundeonderwijs te belichamen, moeten leerkrachten zich bezighouden met een kritische praktijk die de manieren waarop ze de witte suprematiecultuur in hun eigen klas in stand houden, onderzoekt, en een plan ontwikkelen voor antiracistisch wiskundeonderwijs om kwesties van gelijkheid voor zwarte, Latino- en meertalige leerlingen aan te pakken”, klinkt het verder.

De handleiding maakt deel uit van het ‘A Pathway to Equitable Math Instruction’-project, dat ontwikkeld werd door Californische overheden en onderwijsinstellingen en met behulp van donaties van de Bill & Melinda Gates Foundation tot stand kwam.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

2 gedachten over “Amerikaanse staat Oregon wil racisme in wiskunde aanpakken”

  1. Al die “gekleurde” meningen bewijzen eens te meer dat
    zij nog altijd niet door hebben dat alle grote verwezenlijkheden op technisch vlak (de ruimtevaart bijv.) te danken zijn aan de blanke suprematie.
    Antiracistische wiskunde ????? Waar halen ze het??? Ja , wiskunde
    is niet bepaald het gemakkelijkste vak…..

Plaats een reactie

Delen