Auditverslag legt 'verdachte transacties' van subsidiegelden vzw naar bedrijven El Kaouakibi bloot

Foto: PhotoNews. Auditverslag legt 'verdachte transacties' van subsidiegelden vzw naar bedrijven El Kaouakibi bloot

Uncategorized

Auditverslag legt ‘verdachte transacties’ van subsidiegelden vzw naar bedrijven El Kaouakibi bloot

Kristof Luypaert

Het auditverslag dat is aangevraagd over de vzw Let’s Go Urban van Sihame El Kaouakibi (Open Vld) maakt melding van verschillende ‘verdachte transacties van subsidiegelden voor de vzw naar andere bedrijven van El Kaouakibi‘. Dat meldt VTM Nieuws, dat het verslag kon inkijken. El Kaouakibi ontkent dat er sprake is van een onwettig karakter en vecht het verslag aan.

In 2019 ontving de vzw Let’s Go Urban 1,8 miljoen euro subsidie van de stad Antwerpen. Dat geld was bestemd voor de bouw en inrichting van een Urban Center in de stad. een ontmoetingsplaats voor kansarme jongeren van Let’s Go Urban.

Het geld werd onder andere gebruikt om voor tienduizenden euro’s meubels en planten te kopen. Die zouden echter volgens de audit elders terecht zijn gekomen zoals bijvoorbeeld in het JJ House. Dat is in het bezit van een ander bedrijf van El Kaouakibi. Volgens El Kaouakibi zou het gaan om bruikleen. Het auditverslag heeft het over verschillende verdachte betalingen, onder meer aan websitebouwers en interieurarchitecten. Die zouden betaald zijn met subsidies, bestemd voor de vzw LGU Academy van El Kaouakibi.

De voorlopig bewindvoerder dringt naar eigen zeggen al twee weken aan om uitleg te krijgen, maar krijgt die niet. In een reactie zegt Sihame El Kaouakibi dat zij de onpartijdigheid van het auditkantoor in kwestie betwist en het verslag aanvecht. Het bureau zou een “onvolledig verslag” opgeleverd hebben. Volgens El Kaouakibi kunnen ze daarom niet concluderen dat er van een “onwettig karakter” sprake is.

Eerder bleek ook al dat het Open Vld-parlementslid 103.000 euro zou gefactureerd hebben aan haar partij in plaats van 50.000 euro. Voorzitter Egbert Lachaert heeft intussen een tijdelijke schorsing gevraagd aan de statutaire commissie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen