Van Ranst ridiculiseert hoorzittingen rond vaccinatieplicht: "We hebben in ons WhatsApp-groepje goed gelachen toen de namenlijst bekend werd"

Viroloog Marc Van Ranst. Photo News

Uncategorized

Barbara Pas (VB): “Het model van Magnette is de totale vernedering van Vlaanderen”

Anton Schelfaut

In De Zondag gaan Vlaams Belang-fractieleider Barbara Pas en professor Bart Maddens in debat over de toekomst van Vlaanderen. Vanuit Vlaams-nationaal perspectief is het volgens hen een goede zaak dat N-VA een centrumrechtse koers vaart. Verder huivert Barbara Pas bij de gedachte aan een staatshervorming naar het model van Paul Magnette. “Dat is de totale vernedering van Vlaanderen”, klinkt het.

Bart Maddens vindt het vanuit Vlaams-nationaal perspectief een goede strategie dat N-VA een centrumrechtse koers vaart. “N-VA moet Vlaams Belang niet achternalopen. Dat zijn twee verschillende partijen. Het is beter dat ze in het centrum extra stemmen werft voor de Vlaamse zaak. Alleen als dat lukt, kan er een meerderheid komen. Het zou zelfs nog beter zijn, mocht er eindelijk een sterke linkse V-partij opstaan.”

Barbara Pas treedt hem daarin bij. “Hoe meer Vlaamse stemmen, hoe beter. Ik ben op dat vlak jaloers op Catalonië, waar de partijen abstractie maken van hun verschillen en de handen in elkaar slaan voor onafhankelijkheid. Ik mis dat in Vlaanderen. In de jaren negentig hadden de andere partijen wel nog een Vlaamse reflex. Die is helemaal verdwenen.”

Dat N-VA-voorzitter Bart De Wever de deur dicht doet naar Vlaams Belang, heeft volgens Pas weinig gevolgen. “De ene keer zegt hij dit, de andere keer dat. Hij heeft ooit gezegd dat hij nooit met de socialisten zou besturen. Dat is volgens mij vooral strategie en frustratie na slechte peilingen.”

“Dat is zeker deels strategie”, beaamt Maddens. “Als N-VA in het centrum kiezers wil werven, dan moet ze die deur dicht doen. Bovendien droomt N-VA nog steeds van een grote coalitie met de PS in 2024. Dat is duidelijk plan A. Dus moet ze zich wel distantiëren van Vlaams Belang. Maar dat sluit een coalitie met Vlaams Belang, wat plan B is, ook niet uit. De Wever weet goed dat omgekeerd de deur altijd openstaat, want als Vlaams Belang wil besturen, dan heeft het N-VA nodig.”

Staatshervorming

Verder waarschuwt Barbara Pas voor de gevolgen van een mogelijke staatshervorming door de Vivaldi-regering. “Als er iets komt, wordt dat een misbaksel. Ik vrees iets in de richting van het model van Paul Magnette (PS). Die wil een federaal land met vier deelstaten. Dat is de totale vernedering van Vlaanderen. Dan wordt onze regio van meer dan zes miljoen inwoners op dezelfde voet geplaatst als het Duitstalig gebied met amper zeventigduizend inwoners. Voor elke belangrijke beslissing wordt het dan drie tegen één.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Barbara Pas (VB): “Het model van Magnette is de totale vernedering van Vlaanderen””

  1. In Ninove en andere Vlaamse gemeenten hebben we kunnen zie dat Bart Dewever liever een democratisch bestuur vorming blokkeerde dan een coalitie te vormen met het Vlaams Belang dat 40 % van de stemmen behaalde. Wat mij betreft is N-VA, als neo-belgicistische en opportunistische partij, geen optie voor Vlaanderen. BDW is een kameleon die zijn partij en kiezers prostitueert voor deelname aan de macht. Zo probeerde hij in Antwerpen Groen te strikken voor een coalitie. Zijn uitdager, Wouter Van Besien, was zo wijs niet in de val te trappen, en zag een geel-groene coalitie in de Scheldestad niet zitten. “Ik ben klaar en duidelijk, wij vormen geen coalitie met de N-VA. Hun standpunten en programma liggen te ver van het onze.” Dixit W. Van Besien (sic). Schitterende repliek. Deze beginselvastheid raad ik eenieder aan. N-VA is tot nader order nergens en nooit een deel van de oplossing geweest. Remember de asielfraude en het Marrakech gesjoemel op het kabinet van Theo Francken (N-VA). Wie met N-VA in zee gaat verliest zijn geloofwaardigheid.

Plaats een reactie

Delen