(Shutterstock)

(Shutterstock)

Binnenland politiek

België kon veel meer vaccins bestellen, maar deed dat niet

Pieter Van Berkel

Denemarken, Nederland, Duitsland en Frankrijk kochten overschotten van vaccins op die andere EU-landen niet moesten hebben. Dat schrijft De Standaard. Ons land maakte geen gebruik van de regeling en bestelde zelfs minder vaccins dan waar het recht op had.

Denemarken ontving tot nu toe een derde meer vaccins per inwoner dan België. Ook wist het land tot nu toe heel wat meer mensen te vaccineren dan ons land.

België kocht minder vaccins dan waar het recht op had

Hoewel Denemarken, net als België, verplicht was de vaccins te bestellen via de raamcontracten van de Europese Unie, kocht het land massaal overschotten op die andere EU-landen niet moesten hebben. Zo kocht Denemarken in verhouding met de bevolking 2,5 keer meer vaccins dan België, goed om de bevolking vier keer te vaccineren.

Ook andere landen, zoals Duitsland, Frankrijk en Nederland, maakten gebruik van die regeling om overschotten te kopen. Nederland kocht op die manier 6,5 miljoen vaccins, dertig procent meer.

Ons land maakte geen gebruik van de regeling en bestelde zelfs minder vaccins dan waar het recht op had.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen