België zal jaarlijks 1 miljard euro extra afstaan aan EU

Foto: Shutterstock. België zal jaarlijks 1 miljard euro extra afstaan aan EU

Binnenland politiek

België zal jaarlijks 1 miljard euro extra afstaan aan EU

Pieter Van Berkel

Gisteren werd het Europese Eigenmiddelenbesluit goedgekeurd in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Concreet betekent dit dat de Europese Unie de komende jaren heel wat meer geld zal kunnen ophalen in België.

De meerderheid keurde gisteren het Europees Eigenmiddelenbesluit goed in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Oppositiepartij N-VA hekelt het gebrek aan transparantie waarmee dit volgens hen gebeurde. Kamerlid Sander Loones heeft het over “een gemiste kans van paarsgroen”.

“De paarsgroene Vivaldisten beweren hoog op te lopen met de Europese samenwerking, maar begraven dit belangrijke debat in onverdiende beslotenheid”, zegt Loones. “Het gaat nochtans over fundamentele vragen: Hoe gaan we de EU financieren? Welke ideologische keuzes worden daarbij gemaakt? Hoeveel moet België éxtra bijdragen en wat krijgen we daarvoor in de plaats? Wie het draagvlak voor de EU wil versterken, kiest best voor een open en transparant debat.”

1 miljard euro extra per jaar

De uitgavenlimiet van de Europese meerjarenbegroting wordt opgetrokken naar 1.074 miljard euro. Meer uitgaven betekenen dat er ook meer inkomsten nodig zijn. Bijgevolg wordt het bedrag dat de lidstaten de komende jaren maximaal zullen overdragen aan Brussel fors verhoogd. Zo stijgen de jaarlijkse betalingskredieten stijgen tot maximaal 1,4 procent van het Bruto Nationaal Inkomen van alle lidstaten, tegenover 1,03 procent in de begroting van 2014-2020.

“Met het vertrek van de Britten, wordt de Europese Unie voor het eerst in haar geschiedenis kleiner”, zegt N-VA-Kamerlid Anneleen Van Bossuyt. “Logischerwijze zou dus ook het budget van de EU moeten kleiner worden. Het tegendeel is waar, een andere keuze werd gemaakt. In plaats van Europees te hervormen en te besparen, wordt verwacht dat de resterende lidstaten, ook België, meer gaan bijdragen.”

“Wat kleine procenten lijken, gaat in werkelijkheid over enorme bedragen. In 2019 betaalde België zo’n 3,3 miljard euro aan de EU”, zegt Loones. “In de begroting 2021 stijgt dat naar 4,3 miljard euro. België gaat dus 1 miljard euro éxtra bijdragen aan de EU. Elk jaar. Belastingcenten die hier worden betaald, maar dus niet langer rechtstreeks door ons zullen kunnen worden besteed. Voortaan beslist Europa hoe die middelen worden gebruikt. En dat terwijl de noden in eigen land gigantisch zijn, met de coronapandemie, het structurele begrotingstekort en de vergrijzing. Hoe wil paarsgroen die dan betalen? Met nóg extra belastingen?”

Nettobetaler

De N-VA verwijt de regering-De Croo ook slecht onderhandeld te hebben over de verdeling Europese coronaherstelmiddelen. Ons land is een nettobetaler en krijgt minder dan het EU-gemiddelde. “België staat mee garant voor 17,5 miljard euro herstelhulp, maar krijgt slechts 5,9 miljard euro terug”, zegt Loones. “Als je kijkt naar bijvoorbeeld de economische schade en de negatieve impact op het bruto binnenlands product, zouden wij recht hebben op 14 miljard euro.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen