Brussel: 14 verdachten opgepakt voor zware rellen en brandstichting politiekantoor

Foto: Shutterstock. Brussel: 14 verdachten opgepakt voor zware rellen en brandstichting politiekantoor

Justitie

Brussel: 14 verdachten opgepakt voor zware rellen en brandstichting politiekantoor

Kristof Luypaert

De Brusselse politiezone Noord heeft vandaag 14 mensen opgepakt in het kader van de zware rellen die plaatsvonden in Schaarbeek eerder dit jaar. Daarbij brandde onder meer een politiekantoor volledig uit en raakten verschillende agenten zwaargewond. Minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne (Open Vld) reageert tevreden.

Vijf verdachten zijn onder aanhoudingsbevel geplaatst. Twee zijn in verdenking gesteld en vrijgelaten. Zeven minderjarige verdachten moeten voor de jeugdrechter verschijnen.

Het parket van Brussel vorderde een onderzoeksrechter voor feiten van opzettelijke brandstichting bij nacht in een bewoond gebouw, gewapende weerspannigheid door verscheidene personen met voorafgaande afspraak, beschadiging van onroerende goederen en beschadiging van voertuigen.

Woensdag voerde de politiediensten op vraag van de onderzoeksrechter 15 huiszoekingsbevelen uit. Deze vonden plaats in Schaarbeek (1), Aalst (1), Verviers (1), Sint-Pieters-Leeuw (1), Beersel (1) en in verschillende gemeenten van het gerechtelijk arrondissement Brussel (10). Bij deze huiszoekingen zijn in totaal 100 politieagenten uit de politiezone Brussel-Noord ingezet.

Deze huiszoekingen hebben geleid tot de arrestatie van 14 door de taskforce geïdentificeerde verdachten. Zeven meerderjarigen zijn ter beschikking gesteld van de onderzoeksrechter die vijf verdachten onder aanhoudingsbevel heeft geplaatst. Twee verdachten zijn in verdenking gesteld en zijn na verhoor vrijgelaten. Het onderzoek naar hen loopt verder.

Zeven minderjarige verdachten zijn ter beschikking gesteld van de jeugdafdelingen van de parketten van Brussel, Halle-Vilvoorde, Namen en Verviers. Dit met het oog op een voorleiding bij de jeugdrechters. Het gerechtelijk onderzoek naar de andere daders van de ordeverstoringen en vernielingen gaat onverminderd verder.

Minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne (Open Vld) reageert tevreden op de 14 arrestaties. “Ik wil politie en justitie danken voor het goede werk. Justitie houdt woord: mensen die rel schoppen en de boel kort en klein slaan, die zullen niet vrijuit gaan”, stelt de minister aan HLN.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen