Engelse verpleegster leert tijdens cursus dat Bijbel 'racistisch' is

Amy Gallagher. YouTube

Uncategorized

CD&V wil meer rechten en ondersteuning voor ouders van ongeboren kinderen

Anton Schelfaut

CD&V wil de ouders van levenloos geboren kinderen meer erkenning en ondersteuning geven. Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) werkte daartoe een conceptnota uit met een reeks voorstellen. Die gaan van een betere registratie tot het toegankelijk maken van moederschapsrust en kraamgeld voor de ouders.

“Het overlijden van een ongeboren kindje wordt door de samenleving en de regelgeving niet altijd in dezelfde mate beschouwd als een verlies”, zegt Vlaams parlementslid Katrien Schryvers (CD&V) in Het Laatste Nieuws. Daarom werkte de CD&V-politica een conceptnota uit met een reeks voorstellen. Op die manier hoopt ze de ouders van levenloos geboren kinderen meer erkenning en ondersteuning te geven.

Sinds 2014 hebben ouders het recht om hun levenloos geboren kindje te begraven of te cremeren. Heel wat steden en gemeenten voorzien hiervoor aparte plekken op hun begraafplaatsen. Schryvers wil nog meer lokale besuren aanmoedigen “om ouders van levenloos geboren kindjes desgewenst mee te betrekken bij het aanplanten van geboortebossen”.

Schryvers pleit ook voor een verlaging van de grens voor moederschapsrust en geboorteverlof van 180 naar 140 dagen. “Al vanaf 140 dagen spreken de WHO en het Agentschap Zorg en Gezondheid van een geboorte. Ouders zouden dan ook minimaal vanaf dit moment recht moeten kunnen hebben op bevallingsrust of geboorteverlof.” Daarnaast wil ze ook dat ouders al na 140 in plaats van 180 dagen recht hebben op het eenmalige startbedrag.

Volgens Schryvers moet de Vlaamse overheid ook meer inzetten op (psychologische) ondersteuning van ouders en familieleden. “Vlaanderen moet richtlijnen uitwerken voor Vlaamse ziekenhuizen over de wijze waarop zij ouders van levenloos geboren of niet-levensvatbare kinderen moeten begeleiden en eventueel doorverwijzen naar psychologische hulp”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen