China weigert informatie te geven aan WHO over vroege Coronagevallen

Foto Shutterstock: China weigert informatie te geven aan WHO over vroege Coronagevallen

Uncategorized

China weigert informatie te geven aan WHO over vroege Coronagevallen

Ruben Notteboom

De Chinese overheid weigert om informatie te geven aan de Wereldgezondheidsorganisatie over vroege Covid-19-gevallen. Het WHO-team wilde informatie krijgen over 174 gevallen in China die al werden vastgesteld in december 2019 In Wuhan. Ze kregen echter enkel een samenvatting.

De Wereldgezondheidsorganisatie stuurde een team naar China om de bron van de pandemie te onderzoeken: hoe is de hele crisis ontstaan? Zo sloten ze alvast uit dat het virus uit een laboratorium ontsnapt zou zijn. Ook het gerucht dat het virus uit één markt afkomstig zou zijn, lijkt niet plausibel. Er waren namelijk al gevallen in andere gebieden. Wel is het duidelijk dat het virus van dier tot mens is overgesprongen, maar hoe precies is onduidelijk.

174 gevallen in december 2019

Het team wilde daarom de documenten inkijken van de eerste geïdentificeerde gevallen in Wuhan, allemaal uit december 2019. Zo hoopte de WHO meer duidelijkheid te krijgen over waar het virus precies vandaan komt, hoe de verspreiding heeft plaatsgevonden en hoe de eerste mensen ziek zijn geworden. Die data kregen ze echter niet. Het communistische regime in Peking gaf enkel een korte samenvatting van de 174 gevallen. Dat beweert Dominic Dwyer, een Australische expert in besmettelijke ziektes en lid van het onderzoeksteam.

De opgevraagde data zou anonieme gegevens hebben verschaft aan het team. Ze zouden echter wel waardevolle details kunnen inkijken, zoals welke vragen aan de patiënten werden gesteld, wat ze antwoordden en hoe hun antwoorden werden geanalyseerd. Aan Reuters vertelde Dwyer dat dat standaardprocedure is wanneer men een virusuitbraak onderzoekt. Toegang tot die data is ook fundamenteel, want ongeveer de helft van die gevallen is niet in contact gekomen met de markt in Wuhan. De vraag blijft dus waar die patiënten wel besmet zijn geraakt.

Tot nu toe was China zeer coöperatief

Dwyer begrijpt niet waarom ze de data niet mogen inkijken. “Of het nu politieke redenen heeft, of omdat het gewoon moeilijk ligt, of als er nu zelfs volledig andere redenen zouden zijn, ik kan het niet zeggen. Men kan enkel speculeren waarom we de documenten niet mogen inkijken,” aldus Dwyer. Het is merkwaardig dat enkel deze aanvraag geweigerd wordt. Verder was de Chinese regering tot nu toe zeer coöperatief.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen