Uncategorized

Cultuurzender Podium 19 van start: “Veel geld voor elitair clubje”

Wim De Smet

De nieuwe pop- en cultuurzender Podium 19, een initiatief van zeven cultuurhuizen, veroorzaakt gemopper bij de commerciële artiesten. “Pure discriminatie”, zegt zangeres Margriet Hermans.

Podium 19 omschrijft zichzelf als een pop- en cultuurzender met een “veelzijdig aanbod aan nagelnieuwe concerten, muziektheater en dansvoorstellingen van op de grote podia”. De zender is een initiatief van de cultuurhuizen Ancienne Belgique, Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, Concertgebouw Brugge, Opera Ballet Vlaanderen, deSingel en Kunstencentrum Vooruit. Het werkingsbudget bedraagt 900.000 euro. De Vlaamse overheid steunt het project met een subsidie van 460.000 euro. Op de eerste affiche staat een uitvoering van de bekende opera “Die Tote Stadt” maar evengoed concerten van Arno en Absynthe Minded.

Het elitaire imago van Podium 19 stoot veel Vlaamse artiesten en muzikanten tegen de borst. “Het is telkens dat kleine groepje lobbyisten dat de weg naar subsidies kent”, zegt Margriet Hermans. “De grote massa mensen wordt alweer vergeten, want die mensen gaan niet naar Arno kijken. Ik denk nochtans dat veel oude mensen of mindervaliden vandaag blij zouden zijn mochten ze Willy Sommers nog eens zien zingen. Dat zou kunnen via een degelijke live-stream. Maar aan de populaire artiesten wordt niet gedacht.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

Plaats een reactie

Delen