Uncategorized

De onstilbare geldhonger van Stéphane Moreau

Picard

In Wallonië blijft het onderzoek naar het gesjoemel en de graaicultuur bij Nethys het nieuws beheersen. De vroegere toplui van de intercommunale zitten in de gevangenis of zijn onder voorwaarden vrij. De meeste aandacht gaat naar Stéphane Moreau, de spin in het Nethys-web, die nu eindelijk het slachtoffer wordt van zijn zelden geziene hebzucht.

Stéphane Moreau was jarenlang onaantastbaar in de Luikse politieke wereld en de zakenmilieus. Dat de ex-PS’er en topman van Nethys, de intercommunale met een netwerk in energie, telecom, ICT en afvalverwerking ooit in de gevangenis terecht zou komen, hadden weinigen verwacht. Het onderzoek naar malversaties binnen Nethys is nu toch in een stroomversnelling gekomen en verschillende toplui  hebben de binnenkant van een cel van de gevangenis van Lantin gezien. Gedaan met het gevoel van onaantastbaarheid van Moreau en zijn entourage, zoals biotechondernemer François Fornieri. En van zijn zelden geziene geldhonger.

De druppel die de emmer deed overlopen waren de miljoenen euro aan ontslagvergoedingen en bonussen die werden uitbetaald door het remuneratiecomité van Nethys onder het voorzitterschap van François Fornieri. En dat op een moment dat de Waalse regering de intercommunale al onder een soort van curatele had geplaatst en de verschillende onderdelen van de hand wou doen.

Frivole reizen

Het was niet de eerste keer dat Moreau en zijn kornuiten flexibel omgingen met het toekennen van vennootschapsmiddelen. In 2018 kregen vier managers van de intercommunale een soort ‘retentievergoeding’ uitbetaald zodat ze niet naar andere bedrijven zouden overstappen. In totaal werd 14,7 miljoen euro doorgesluisd waarvan 8 miljoen naar Stéphane Moreau. Eind vorig jaar werd dat bedrag al aangeslagen op de rekeningen van Moreau.

Frivoler waren reizen naar Saint-Tropez, Casablanca en Las Vegas. Vooral de trip naar Las Vegas was ontluisterend. Tussen 2008 en 2012 namen Moreau en de onvermijdelijke Luikse PS’er Alain Mathot deel aan de reizen. Ze kostten 23.000 euro en werden betaald door de Waalse betaalzender BeTV, terwijl beide heren niet voor die firma werkten. Maar Moreau was toen wel topman van de intercommunale Tecteo die de Waalse kabelsector beheerste. Wellicht wou de top van BeTV hem gunstig stemmen.

Champagnefeesten

Daarnaast zijn er de klassieke PS-graaiverhalen van champagnefeesten en dure wijnfacturen (tot 30.000 euro) op kosten van de intercommunale die goedgekeurd werden door Moreau en de andere bestuurders met PS-signatuur. Wel moet gezegd dat Moreau, die ex-burgemeester is van de Luikse stad Ans, in april 2017 definitief uit de PS werd gegooid. Maar ondanks het feit dat hij al jaren weg is bij die partij straalt het schandaal negatief af op de PS.

Bovendien kijkt men aan de Keizerslaan, het hoofdkwartier van de PS, toch met een bang hart naar wat er de komende weken nog zal gebeuren. Het gesjoemel bij Nethys is nog niet volledig uitgespit. Misschien worden er nog nieuwe stinkende potjes opengemaakt en komen andere PS-bestuurders van het Nethys-netwerk in het vizier. Zo is er het verhaal van een investering van windmolendochter Elicio in een waterkrachtcentrale in het Congolese Noord-Kivu. Eigenlijk ging het hier om persoonlijke investeringen van Moreau en Co waarbij het risico werd afgewenteld op de intercommunale en er vreemde aandelenruilen hadden plaatsgevonden. Het project kwam er na een handelsmissie van de Waalse regering.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Informatie van bij onze franstalige vrienden? Picard volgt het voor u op de voet.

Plaats een reactie

Delen