De Pauw krijgt geen inzage in getuigenissen Cafmeyer en Naert

Foto: Facebook. De Pauw krijgt geen inzage in getuigenissen Cafmeyer en Naert

Justitie

De Pauw krijgt geen inzage in getuigenissen Cafmeyer en Naert

Kristof Luypaert

De verzegelde enveloppes in het dossier Bart De Pauw, met daarin de notities van de preventieadviseur van de VRT over het gesprek met actrices Maaike Cafmeyer en Liesa Naert, blijven dicht. Dat heeft de correctionele rechtbank van Mechelen zonet beslist. Dat meldt HLN.

Bart De Pauw wil het volledige dossier kennen en was naar de rechtbank gestapt om de omslagen met de eerste belastende getuigenissen te laten openen.

Het gaat om de nota’s van de VRT-preventieadviseur. Bij haar kwamen actrices Maaike Cafmeyer (47) en Liesa Naert (39) hun verhaal doen.  De enveloppes zijn op 11 november 2017 bij de huiszoeking op de VRT in beslag genomen. “Het is cruciaal dat wij kunnen verifiëren wat Cafmeyer en Naert aanvankelijk hebben gezegd”, vindt de verdediging. “Want we hebben enkel hun verklaring. Geen bewijs. Geen sms’en.”

Er zijn nu 30 dagen om beroep aan te tekenen tegen deze beslissing. De rechtbank meende dat de vraag tot ontzegeling al onderzocht was door de Kamer van Inbeschuldigingstelling en dat hetzelfde debat niet opnieuw voor de feitenrechter moet gebeuren.

Meester Christine Mussche, die de burgerlijke partijen vertegenwoordigt, is tevreden. Ze noemde de vraag tot ontzegeling van de verdediging dan ook een “onbegrijpelijke actie”.

De advocaten van De Pauw blijven hameren op het belang van de eerste getuigenissen. Eerder liep er al een procedure rond die ‘geheime omslag’. Toen oordeelde de Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling dat het openen van de enveloppes op dat moment van het onderzoek niet nodig was.

Het openbaar ministerie, dat ambtshalve een dossier opende, vervolgt De Pauw wegens stalking en belaging van dertien vrouwen. Op 25 februari zal de rechter een datum voor het proces bepalen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen