De poortwachters van de 'vzw-industrie': vooral linkse activisten beslissen over nieuwe subsidies

Foto: Facebook/Twitter. De poortwachters van de 'vzw-industrie': vooral linkse activisten beslissen over nieuwe subsidies

Uncategorized

De poortwachters van de ‘vzw-industrie’: vooral linkse activisten beslissen over nieuwe subsidies

Kristof Luypaert

Jaarlijks gaat er een flinke smak van uw belastinggeld via de subsidies voor sociaal-cultureel volwassenenwerk naar tal van kleine en grote organisaties in Vlaanderen. Maar wie beslist eigenlijk welke verenigingen uw belastinggeld waard zijn? En hoe gebeurt dat? Een aantal ‘poortwachters’ moet uw vereniging overtuigen vooraleer toe te treden tot de sector van de ‘vzw-industrie’. Vorige week lichtte ’t Pallieterke alvast een tipje van de sluier op. 

De Vlaamse Regering besliste op 25 september 2020 over de subsidie-enveloppes 2021-2025 voor de sociaal-culturele volwassenenorganisaties. De komende vijf jaar worden 131 organisaties ondersteund voor een totaalbedrag van 70,5 miljoen euro. Concreet gaat het om 100 reeds erkende en gesubsidieerde landelijke organisaties. Zij ontvangen 55,7 miljoen euro. Nog eens 12 miljoen gaat naar regionale organisaties. En dan zijn er ook nog 18 nieuwe landelijke organisaties die samen 3 miljoen vangen.

Beoordelingscommissie G fungeert als trechter en filter voor elke nieuwe vereniging die ooit hoopt te kunnen rekenen op subsidies van de Vlaamse overheid. Het spreekt voor zich dat deze commissie strategisch cruciaal is en beslist welke organisatie of initiatief het waard is om subsidies te krijgen.

Wie maakt deel van uit beoordelingscommissie G?

  • Gio (Giovanni) De Weerd (52)

    De Weerd is een onderwijswetenschapper en volgde regentaatsopleiding aan het Onze-Lieve-Vrouwinstituut Pulhof. De Weerd weigerde legerdienst als actief gewetensbezwaarde en is vooral actief in de vredesbewegingen zoals BurgerDienst voor de jeugd, Jeugd & Vrede.

    In de periode van 2001 tot 2009 was De Weerd algemeen secretaris van Pax Christi Vlaanderen. Dat hij zich ontplooide binnen de vredesbeweging is niet vreemd. Hij studeerde af aan de Universiteit Antwerpen in 2011 met een scriptie over vredeseducatie.

    Als voorzitter van de commissie is hij verantwoordelijk voor de organisatie en taakverdeling. De voorzitter beslist welke leden van de commissie welke dossiers moeten behandelen. Een sleutelpositie dus.

  • Bieke Purnelle

    Purnelle studeerde toegepaste taalkunde aan de Provinciale Hogeschool Vertalers & Tolken te Gent. Ze begon haar carrière als artistiek manager bij de vzw Rock’O Co, een functie die ze uitoefende van september 2000 tot augustus 2008. In oktober 2012 werd ze coördinator van de vzw GetBasic, waar ze tot januari 2016 werkte. GetBasic is de vzw achter de linkse opiniewebsite DeWereldMorgen. In juli 2013 volgde ze daar, samen met Christophe Callewaert, Han Soete op als coördinator. Soete verliet toen DeWereldMorgen.be om de radicaal-linkse Partij van de Arbeid (PVDA) mee uit te bouwen. Vandaag werkt Bieke Purnelle als directeur voor het Kenniscentrum voor gender, feminisme en gelijke kansen RoSa.

  • Esther Vandenbroucke 

    Vandenbroucke is verbonden aan een vzw die vroeger Netwerk Vlaanderen heette en vandaag onder de naam “Netwerk Bewust Verbruiken” 225.000 euro subsidies op jaarbasis ontvangt.

    Netwerk haalt regelmatig de pers met campagnes over de financiering van onethische activiteiten zoals wapenproductie en mensenrechtenschendingen. Voor de vzw Netwerk Vlaanderen werkten enige jaren terug twaalf personen die samen acht voltijdse equivalenten invullen.

  • Gilbert Pex 

    Pex is nationaal secretaris bij beweging.net en voorzitter van de raad van Bestuur van Sociaal Wonen Arrondissement Leuven.

  • Jef Verrydt 

    Verrydt is ex-voorzitter van Amnesty International. Hij was op 10 juni 2007 kandidaat op de Antwerpse Kamerlijst voor Groen. Hij wordt omschreven als een “ervaren activist met ervaring in de managementsector van non-profitorganisaties”. Ook over duurzame ontwikkeling, maatschappelijk verantwoord ondernemen, coaching en internationale betrekkingen is hij goed op de hoogte.

  • Jos Pauwels 

    Pauwels (64) is doctor in de agogische wetenschappen, licentiaat in de sociale en culturele agogiek, licentiaat cultuur- en bewegingsagogiek en gediplomeerde in de gespecialiseerde studies psychotherapie. Hij werkte verschillende jaren als jeugdwerker in het creatief vormingswerk en als cultuurfunctionaris in de Brusselse Gemeenschapscentra.

    Hij is ook voorzitter van Socius, dat is een vzw die ijvert voor een democratische, inclusieve, solidaire en duurzame samenleving.

  • Marleen Platteau 

    Platteau was raadgever op het kabinet van Sven Gatz (Open Vld), de vorige Vlaamse minister voor cultuur.

  • Memet Karaman 

    Karaman is beleidsmedewerker bij vzw In-Gent die werkt rond integratie en inburgering van nieuwkomers. Hij zoekt onder meer kansen uit voor uitstappen voor de nieuwkomers verbonden aan In-Gent. Karaman is ook beëdigd vertaler Turks-Nederlands.

  • Pieter-Jan Van de Velde 

    Van de Velde is vooral bekend van Generation-T. Dat is een organisatie die wil aantonen dat duurzaamheid niet duur en vervelend hoeft te zijn. Volgens de organisatie is er “te veel afval, te weinig groen en te weinig gemeengoed” in de stad.

    Als begeleider bij Circleaid heeft hij ook ervaring als bestuurder en financier van heel wat circulaire ondernemingen. Van de Velde is ook fondsbeheerder bij Trividend. Dat werd opgericht door actoren uit de sociale economie, de Vlaamse overheid en de privésector als een multi-stakeholder-coöperatie.

    Hij speelt een actieve rol in de impactfinancieringssector in Vlaanderen en weet dus als geen ander waar de centen naartoe gaan. Hij ontwikkelde ook samen met BNP Paribas Fortis een maandelijkse adviesraad voor sociale ondernemers.

  • Saida Isbai 

    Isbai is diversiteitsconsulente bij het ACV en woordvoerder en drijvende kracht bij Hart Boven Hard. Uit een opiniestuk dat ze schreef voor De Redactie blijkt dat de ‘strijd tegen discriminatie’ haar nauw aan het hart ligt. Op haar blog zegt ze gebeten te zijn “door het virus van rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid”. Met Vredeseilanden (en GingerLove) trok ze ooit richting Senegal om, hou u vast, van dichtbij het ‘bananenproject’ te ondersteunen en te bekijken.

  • Steven Wouters 

    Wouters is oud-voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad en heeft ervaring als lid van de Raad voor Cultuur in 2004. Als voorzitter van de jeugdraad toonde hij zich ontgoocheld tijdens een Europese conventie in juli over de toekomst van de Europese Unie. “Ze willen niet de stem van jongeren horen, maar enkel de stem die in hun kraam past”, klonk het toen. Dat leverde hem toen de steun op van toenmalig Vlaams minister voor Jeugd, Bert Anciaux (Spirit, nu sp.a).

  • Wim Van Parijs 

    Van Parijs is werkzaam als cultuurfunctionaris bij Cultuurcentrum Dilbeek vzw en centrumverantwoordelijke bij GC De Zeyp.

  • Wim Vandewiele 

    Vandewiele (41) is socioloog en sociaal-cultureel antropoloog en doceert aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen van de KU Leuven. Hij onderzoekt en focust zich op leiderschap, communicatie en identiteit in religieuze gemeenschappen en organisaties. Hij maakte van 2014 tot 2016 deel uit van het Pax Christi-team als coördinator Communicatie en Fundraising.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen