De Roover (N-VA) scherp voor plannen Calvo: "We komen op een glijdend vlak terecht"

Foto: Photonews. De Roover (N-VA) scherp voor plannen Calvo: "We komen op een glijdend vlak terecht"

Uncategorized

De Roover (N-VA) scherp voor plannen Calvo: “We komen op een glijdend vlak terecht”

Pieter Van Berkel

N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover roept op tot bezinning over de vrijheid van meningsuiting na het hernieuwde pleidooi van de regeringspartijen om Grondwetsartikel 150 aan te passen. Tegelijkertijd ziet hij een gevaarlijk precedent in de vervolging van Voorpost-sympathisanten wegens het tonen van een ‘Stop Islamisering’-spandoek.

Kristof Calvo (Groen) lanceerde donderdag een oproep om artikels 25 en 150 van de Grondwet over persvrijheid en de bestraffing van drukpersmisdrijven te herzien. Voor zo’n Grondwetsaanpassing is een tweederdemeerderheid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers nodig. Bijgevolg kijkt het Groen-Kamerlid over de partijgrenzen heen, ook naar de oppositie.

Bij oppositiepartij N-VA valt die oproep alvast op een koude steen. “Wij zijn geen voorstander”, klinkt het bij N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover. Zo vreest hij een “potentiële overrompeling van het gerecht” als de drempels voor vervolging verlaagd worden.

De Roover vraagt tegelijkertijd om een bezinning over de vrijheid van meningsuiting en de subjectieve interpretatie van de notie ‘aanzetten tot haat’. Komaf maken met de strafbaarheid van ‘aanzetten tot haat’ is niet zo eenvoudig, klinkt het, “veel hangt samen met internationale verdragen”. Tegelijkertijd vindt hij de vaagheid en het ontbreken van een duidelijke definitie problematisch.

‘Stop Islamisering’

De N-VA’er verwijst naar de vordering door het parket in Mechelen van zes maanden cel en 8.000 euro boete voor vier leden van Voorpost, na het tentoonspreiden van een spandoek met de boodschap ‘Stop Islamisering’. Volgens het parket zet die boodschap aan “tot haat en geweld tegen de moslimgemeenschap”.

Voor de Kamerfractieleider is ‘aanzetten tot geweld’ een duidelijke, onoverschrijdbare grens, maar hij stelt zich wel ernstige vragen bij de vervolging in Mechelen. “Wat is haat? Je kan vinden dat de uitspraak ‘stop islamisering’ onfatsoenlijk is. Je kan vinden dat het over de schreef gaat. Ik ben het voor de duidelijkheid ook niet eens met dat spandoek. Maar ik vrees dat we op een glijdend vlak terechtkomen en dat dit heel makkelijk zal aanzetten tot zelfcensuur”, zegt De Roover. “Valt de uitspraak ‘Stop Kernenergie’ straks ook ‘onder aanzetten tot haat’?”

“Bovendien gooit het parket zo alle moslims op één hoop, door te stellen dat dit ‘dé moslimgemeenschap’ treft. Alsof elke moslim een islamist is of wil islamiseren”, klinkt het.

Grondwetsartikel 150

Het idee om Grondwetsartikel 150, dat bepaalt dat drukpersmisdrijven voor assisen moeten worden berecht, aan te passen circuleert al enige tijd. Zo werd de aanpassing ook al bepleit door minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Zo’n drukpersmisdrijf heeft eveneens betrekking op opinies die op sociale media worden geuit. Omdat berichten die aanzetten tot haat en geweld op sociale media bijgevolg vaak onbestraft blijven – de procedure voor assisen is omslachtig, wil men dat deze ook voor de correctionele rechtbank komen.

Calvo wil daarnaast meer garanties op persvrijheid en artikel 25 van de Grondwet, over de vrijheid van drukpers, aanpassen en uitbreiden naar alle informatiemedia. Op dit ogenblik is het grondwetsartikel bijvoorbeeld niet van toepassing op radio en televisie.

“Net zoals persvrijheid is een uniforme berechting van haatspraak essentieel in een democratie”, zegt Calvo. “Wat strafbaar is, moet ook effectief vervolgd worden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen