Peter De Roover (N-VA). Foto Shutterstock.

Peter De Roover (N-VA). Foto Shutterstock.

Uncategorized

De Roover over pandemiewet: “Dit gaat heel erg de verkeerde kant uit”

Wijnand Meeus

Bij het inkijken van het voorontwerp van de ‘pandemiewet’ wordt de vrees van N-VA bevestigd, klinkt het in een persbericht. Het zou in feite gaan over een volmachtenwet. Zo’n wet betekent dat het parlement tijdelijk verschillende van zijn bevoegdheden afgeeft. “Dit gaat heel erg de verkeerde kant uit”, vindt N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover.

“De aanhoudende kritiek vanuit de N-VA-fractie en vele actoren buiten het parlement, heeft de regering nu eindelijk tot handelen aangezet”, klinkt het in een persbericht van de partij. “Zoals N-VA-fractieleider Peter De Roover al eerder waarschuwde, is het niet omdat er een wettelijk initiatief komt, dat het ook een goede oplossing biedt.” Volgens De Roover zou het beter zijn dat de beslissingsmacht tijdens een aanhoudende crisis bij de Kamer blijft. Hiervoor diende hij dan ook zelf een wetsvoorstel in.

“Dé vraag die op tafel ligt is duidelijk: wordt het parlement bij een crisistoestand op de achterbank gezet, terwijl de regering het stuur, het gaspedaal én de rem bedient of beslist de volksvertegenwoordiging over cruciale zaken die de basisrechten en –vrijheden betreft en staat de regering in voor de uitvoering van de democratisch getroffen maatregelen? Ik ben benieuwd of liberalen maar ook ecologisten en christendemocraten een regime van door de regering uit te roepen volmachten helpen installeren. Hoe ver gaat ze nog mee in het terugschroeven van de rol van het parlement?”, aldus De Roover.

De N-VA-fractievoorzitter zegt klaar te staan om dit fundamentele debat tot in de kern aan te gaan en zal alle fracties dwingen om kleur te bekennen in het vaststellen van de taak van de volksvertegenwoordiging wanneer het over onze meest essentiële rechten gaat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen