Stafchef Defensie Michel Hofman start 'intern' onderzoek: "Er zijn misschien fouten gebeurd"

Stafchef van Defensie Michel Hofman. Photonews.

Uncategorized

Defensie stafchef adviseert personeel door leger ingekochte mondmaskers tijdelijk niet meer te gebruiken

Kristof Luypaert

In een communicatie aan zijn troepen heeft vandaag nu ook de stafchef van defensie, Admiraal Michel Hofman, in een waarschuwing aan zijn medewerkers het gebruik van de mondmaskers die door defensie zijn ingekocht tijdelijk afgeraden. “Wij raden eveneens aan uit voorzorg, om de witte mondmaskers voorlopig niet te gebruiken en andere mondmaskers te dragen”, schreef de Admiraal vanavond in een nieuwsflash aan alle Belgische militairen.

“Als gevolg van het advies van de Hoge Gezondheidsraad heeft de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid aanbevolen om de verdeling van de resterende stock aan maskers voorlopig op te schorten en het verdere gebruik ervan af te raden.” klinkt het. “Defensie volgt deze aanbevelingen uiteraard op en daarom raden wij eveneens aan, uit voorzorg, om de witte mondmaskers voorlopig niet te gebruiken en andere mondmaskers te dragen.”

Admiraal Michel Hofman: “De schadelijkheid van het gebruik staat nog niet vast”

In de communicatie benadrukt Hofman duidelijk dat het om een voorlopig advies gaat.

“Ik wens hier te benadrukken dat het om een voorzorgsmaatregel gaat en dat de schadelijkheid van het gebruik van deze maskers nog niet vaststaat. Verder onderzoek is hiervoor noodzakelijk en is al lopende.”

Hij neemt het ook expliciet op voor zijn aankoopdienst die sinds de bestelling al heel wat kritiek moest slikken uit politieke hoek.

“Daarnaast wil ik onderstrepen dat de aangekochte witte mondmaskers voldeden en nog steeds voldoen aan de Europese regelgeving. Bij de aankoop van de maskers door Defensie werd de gebruikte techniek niet in vraag gesteld door Volksgezondheid. Ik kan mij niet uitspreken over het gebruik van miljoenen andere stoffen mondmaskers”.

Nieuws Flash Defensie die vanavond is verstuurd aan alle Belgische militairen door stafchef Michel Hofman.

In een reactie bij Radio 1 sprak N-VA Kamerlid Michael Freilich eerder op de dag over ‘een kroniek van een aangekondigd debâcle’. Het N-VA Kamerlid toonde zich van bij het begin al zeer kritisch voor de keuze van de leverancier door defensie. Dat de keuze viel op het Luxemburgse bedrijfje Avrox riep van bij aanvang vragen op. Desondanks bleven zowel de defensiestaf als de toenmalige minister van Defensie Philippe Goffin (Open Vld) de aankoop verdedigen.

Ook over de toewijzing van de aanbesteding lopen nog steeds twee procedures bij Raad van State die door twee afgewezen bedrijven zijn aanhangig gemaakt. Er loopt ook nog steeds een gerechtelijk opsporingsonderzoek door de CDBC. Dat is de centrale dienst voor de bestrijding van corruptie die ook toezicht houdt op overheidsaanbestedingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen