Desinformatie uit Rusland en China sterk toegenomen tijdens coronacrisis

Foto: Shutterstock. Desinformatie uit Rusland en China sterk toegenomen tijdens coronacrisis

Uncategorized

Desinformatie uit Rusland en China sterk toegenomen tijdens coronacrisis

Anton Schelfaut

Rusland en China hebben tijdens de coronacrisis sterk ingezet op campagnes met misleidende informatie. Dat meldt de Algemene Dienst Inlichting en Veiligheid (ADIV), de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst. Zo bericht La Libre.

Rusland probeert met zijn boodschappen vooral tweedracht te zaaien. Dat zegt majoor Nathalie Ketelslegers, specialist in desinformatie bij de ADIV. “Ze zijn altijd tegen iets: anti-EU, anti-NAVO, tegen de traditionele media. Die boodschappen zijn fors toegenomen tijdens de crisis.”

In mei 2020 keerde het personeel van een Brussels ziekenhuis zich met de rug naar toenmalig premier Sophie Wilmès (MR). Ze deden dat om hun ongenoegen te uiten over de werkomstandigheden. Rusland schepte het beeld dat de regering haar geloofwaardigheid bij de hele bevolking verloren was.

In september zaaiden Rusland en China twijfel over de kwaliteit van de westerse vaccins, terwijl ze hun eigen vaccins in de verf zetten.

Met zijn desinformatiecampagnes wil China vooral “zijn intellectuele en economische potentieel” verzilveren, zegt majoor Ketelslegers. “Het wil zijn superioriteit in alle domeinen opleggen.”  China heeft de coronacrisis misbruikt om het imago op te krikken. “Het is hen ook gelukt. Ze zijn erin geslaagd de discussies over de oorsprong van het virus te verschuiven naar de hulp die China biedt.”

Volgens Ketelslegers waren er ook tijdens de verkiezingen van mei 2019 pogingen tot inmenging. De impact daarvan zou echter beperkt zijn gebleven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen