Drie Syriërs gearresteerd in Denemarken en Duitsland op verdenking van terreuraanslag

Foto: Shutterstock. Drie Syriërs gearresteerd in Denemarken en Duitsland op verdenking van terreuraanslag

Uncategorized

Drie Syriërs gearresteerd in Denemarken en Duitsland op verdenking van terreuraanslag

Kristof Luypaert

Drie Syriërs, allemaal broers, zijn de hoofdverdachten in een Deens-Duitse terreurzaak, waarbij in totaal 14 personen zijn aangehouden. In Denemarken zijn 13 verdachten aangehouden op verdenking van voorbereiding van terrorisme. In Duitsland is ook een 14de persoon aangehouden. Tussen het propagandamateriaal is ook een IS-vlag aangetroffen.

De politie trof bij een huiszoeking in het Deense Holbæk chemicaliën aan, waaronder zwavel. De politie gaat ervan uit dat het moest dienen om een ​​bom te maken.

De Deense autoriteiten nemen de zaak ernstig. “Naar onze mening zijn het mensen die de intentie en het vermogen hebben om terroristische aanslagen te plegen in Denemarken”, klinkt het in een persbericht. De terroristische dreiging tegen Denemarken is ernstig.

Ook de aanklager in Naumburg, een stad bij Leipzig in Oost-Duitsland, beschouwt de drie broers van respectievelijk 33, 36 en 40 jaar als de hoofdverdachten in de zaak. Twee van de Syrische verdachten zijn gearresteerd in Denemarken. Daar zijn ook de chemicaliën in beslag genomen. De derde verdachte is gearresteerd in de Duitse deelstaat Hessen.

De drie Syriërs worden beschuldigd van het plannen van een “ernstige daad van geweld die de staat in gevaar” brengt, aldus officieren van justitie in de stad Naumburg in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt.

De politie nam bij de huiszoeking 10 kilo buskruit en lonten in beslag op een adres in de stad Dessau in Saksen-Anhalt.

Syriërs hadden mogelijke banden met Islamitische Staat (IS)

Volgens Duitse media hadden de verdachten mogelijk banden met de terreurorganisatie Islamitische Staat. Der Spiegel schrijft dat de politie in verband met de arrestaties van de drie Syriërs ook vlaggen en propagandamateriaal heeft gevonden die verband houden met de Islamitische Staat en die eerder in verband zijn gebracht met verschillende terroristische aanslagen in Europa, waaronder die in Parijs in november 2015. Bij die aanslag zijn 130 mensen gedood.

Der Spiegel meldt verder dat de politie in het kader van de actie tegen de drie broers een koran heeft gevonden. Daarin zou de nadruk zijn gelegd op passages over de strijd tegen ‘de ongelovigen’.

De politie kwam de verdachten op het spoor dankzij een internetaankoop van enkele kilo’s chemicaliën, waaronder zwavel, in Polen.

Het is niet bekend wat de exacte plannen van de groep waren. Ook het doelwit van een mogelijk aanslag blijft onduidelijk.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen