Uncategorized

Duidelijke keuze voor rechts?

Piet Van Nieuwvliet

Sinds de jongste verkiezingen van juli 2019 zoekt de Griekse regering onder Kyriakos Mitsotakis resoluut politiek niet-correcte wegen op. En met resultaat, zo blijkt uit peilingen: ondanks de sociale crisis zou de linkse oppositie er niet in slagen meer dan 40 procent van de Grieken aan te spreken.

Uit de recentste peiling (die van 7 tot 11 januari) blijkt dat 48,3 procent van de kiezers voor Nieuwe Democratie zou kiezen, de partij van Mitsotakis, die daarmee zijn goede score van 2019 (39,85 procent) nog overtreft. Zijn linkse rivaal, Syriza, komt op slechts 25 procent van de stemmen, tegen 31,53 procent in 2019. KINAL, de opvolger van de sociaaldemocratische PASOK, zou 8,1 procent van de stemmen halen (10 jaar geleden haalde PASOK nog 43,9 procent). De communisten van KKE zouden licht stijgen van 5,3 naar 6,3 procent. De linkse partij van oud-minister van Financiën, Varoufakis, dissident van Syriza, strandt op amper 2,5 procent.

ND eet ook rechts op

Gouden Dageraad, de rechtsextremistische partij, werd ontmanteld in een stalinistisch proces. Vandaag zou de partij een kiezerspotentieel hebben van ongeveer 1,2 procent. Een afsplitsing van Gouden Dageraad, Grieken voor het Vaderland, zou op 1,5 procent van de stemmen kunnen rekenen. De nieuwkomer op rechts, Griekse Oplossing (EL), gesticht in 2016 door Kyriakos Velopoulos (en ontstaan uit die andere rechtse partij, LAOS), zou volgens de recentste peiling 4,8 procent van de stemmen krijgen (in 2019 was ze goed voor 3,7 procent en 10 parlementsleden).

Migratiebeleid

Mitsotakis zette in op een gematigd rechts concept (privatiseringen, vrijmaking van de arbeidsmarkt en lagere belastingen), maar scoort electoraal vooral met zijn migratiebeleid. Migratie blijft de centrale problematiek in Griekenland. Tot in de meest toeristische plaatsen is de impact van de migratiecrisis in Griekenland zichtbaar.

Als behendig machtspoliticus gaf Mitsotakis prominente LAOS-politici een plaats in zijn regering. Georgadis, topman van die partij, werd ondervoorzitter van ND en in 2019 minister van Groei en Investeringen. Makis Voridis, een andere topfiguur van LAOS, werd minister van Landbouw, en Sophia Voultepsi minister van Integratie van Vluchtelingen: LAOS ging ten onder…

Turkse druk

Tegenover de reële Turkse militaire druk in de regio heeft de Eerste Minister Mitsotakis nu het project Themistocles ontplooid. De militaire dienst wordt van 9 maanden naar 12 maanden gebracht, 18 nieuwe Franse Rafales werden aangekocht om het Griekse luchtruim af te schermen. En een nieuwe generatie oorlogsschepen wordt klaargestoomd in het project, dat de fiere naam draagt van de Atheense generaal die in de oudheid de Perzische invasie in Salamis wist te stoppen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Piet is een auteur die voor 't Pallieterke al heel wat jaren op de teller heeft. Voor PAL NWS brengt hij vooral nieuws aan van gebeurtenissen binnen Europa. Daarbij trekken vooral onderwerpen als migratie en vrijheid zijn aandacht.

Plaats een reactie

Delen