Foto Photonews: © Didier Lebrun/Photo News - 10904953-064

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert

Uncategorized

Egbert Lachaert (Open Vld) zet avondklok onder druk: “nog wel te verantwoorden?”

Ruben Notteboom

De voorzitter van Open Vld, Egbert Lachaert, stelt zich vragen over de avondklok. Hij vindt dat de liberalen zich bij elke beperking van vrijheid vragen moeten stellen. Daarnaast moet elke maatregel proportioneel en tijdelijk zijn. Hij vraagt zich af of de avondklok enig nut heeft en wil daarom een debat met politici en experts.

In Nederland woedt het debat al hevig. De overheid werd door Viruswaarheid zelfs voor de rechter gesleept. Die oordeelde dat de avondklok onwettig was en onmiddellijk moest opgegeven worden. De Nederlandse overheid ging in beroep en wacht nu op de definitieve uitspraak. Lachaert trekt de wettigheid van de avondklok niet in vraag, maar eerder de efficiëntie. “Elke vrijheidsbeperkende maatregel moet efficiënt, noodzakelijk, proportioneel en tijdelijk zijn. Politici en experts moeten de vraag stellen of dat vandaag nog wel het geval is voor de avondklok. Dat verdient een debat de komende weken,” schrijft hij op Twitter.

MR-fractieleider Alexia Bertrand stelt zich ook vragen

Ook MR-fractieleider Alexia Bertrand stelt zich vragen in het Brussels parlement. “De maatregel opnieuw zomaar verlengen, dat kan gewoon niet meer. De publieke opinie verwacht ook een debat,” schrijft ze op Twitter. “Ik kan het niet meer aan de burger uitleggen dat dit soort maatregelen genomen worden in gesloten kring, zonder debat. Wij willen objectivering. Het kan zijn dat de maatregel proportioneel en noodzakelijk is, maar dan willen we wetenschappelijke studies zien die dat aantonen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen