Franse gerecht arresteert vijf verdachten die 17-jarige met dood bedreigen na kritiek op islam

Foto: Twitter/Quotidien. Franse gerecht arresteert vijf verdachten die 17-jarige met dood bedreigen na kritiek op islam

Uncategorized

Franse gerecht arresteert vijf verdachten die 17-jarige met dood bedreigen na kritiek op islam

Kristof Luypaert

Het Franse gerecht heeft vijf verdachten opgepakt die doodsbedreigingen hadden geuit aan het adres van de 17-jarige scholiere Mila. Dat maakte Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken, dinsdag op Twitter bekend. In totaal zijn nu 13 personen gearresteerd in verband met de zaak.

De 13 verdachten zijn tussen de 18 en 29 jaar en afkomstig uit verschillende delen van Frankrijk. Mila noemde in januari vorig jaar de islam in een instagramfilmpje een ‘schijtreligie’ en is van mening dat er alleen ‘haat’ in de Koran staat. Omwille van de massa doodsbedreigingen kon ze niet meer naar school.

De bedreigingen tegenover het meisje wakkerden in Frankrijk het debat over vrijheid van meningsuiting sterk aan.

Alles begon toen een van haar volgers avances maakte waarop Mila niet wou ingaan, omdat ze lesbisch is. De moslimjongen noemt haar daarop ‘vuile lesbienne’. Onder de indruk van de beledigingen aard geeft ze in een tweede filmpje haar mening over de islam.

“Ik haat religie. De Koran predikt enkel haat, de islam is stront, ik zeg wat ik denk. Ik ben niet racistisch. Je kan niet racistisch zijn tegenover een religie. Jullie God, ik steek een vinger in zijn kont. Bedankt, tot ziens!”

Sinds dat filmpje bedreigt men haar te overgieten met zoutzuur, te verkrachten of levend te begraven. Mila moest van school en sloot haar instagramaccount af.

Franse president Emmanuel Macron: “Mensen hebben het recht de spot te drijven met godsdiensten”

De Franse president Emmanuel Macron nam het publiek op voor het meisje. Hij stelde “dat de wet duidelijk is en dat mensen het recht hebben de spot te drijven met godsdiensten”. Onder de hashtag #JesuisMila kwam er een enorme tegenbeweging op gang, desondanks ontving Mila in een jaar meer dan 50.000 haatberichten.

Mila benadrukte dat ze geen moslims wilde beledigen, maar houdt wel vast aan haar mening dat de islam een “haatreligie” is. Het Franse gerecht opende een onderzoek naar de doodsbedreigingen en haatberichten. Een ander onderzoek moest nagaan of Mila’s uitspraken vielen onder ‘de vrije meningsuiting’ of ‘aanzetten tot religieuze haat’.

Het Franse openbaar ministerie concludeerde dat het gaat om een ‘persoonlijke mening over een religie en niet om een oproep tot haat of geweld tegen individuen op basis van afkomst of geloof’. In oktober vorig jaar werd een 23-jarige man veroordeeld tot drie jaar cel, omdat hij een video had geplaatst waarin hij deed alsof hij Mila’s keel opensneed.

Deze week raakte bekend dat een substituut van het Mechelse parket 4 leden van Voorpost vervolgt wegens aanzetten tot haat en geweld tegen moslims, omdat ze met een spandoek met daarop ‘Stop Islamisering’ actie voerden in Mechelen. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne noemde het een “opvallend rekwisitoor van de procureur.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Franse gerecht arresteert vijf verdachten die 17-jarige met dood bedreigen na kritiek op islam”

  1. Wat een domme opmerking van van Quickenborne.
    Stop Islamisering betekent stop haat en geweld tegen anders- of niet gelovigen, zoals beschreven in de Koran en toegepast door de Islam.
    Indien in 1939 de Duitsers massaal op straat zouden gekomen zijn met spandoeken” stop Hitler en de Nazi’s’” zou de oorlog mogelijk kunnen voorkomen zijn.
    Spandoeken tegen haat en geweld nu verbieden staat gelijk met een goedkeuring ervan.

Plaats een reactie

Delen