Franse regering ontbindt Génération Identitaire: maar zwijgt ook protest tegen illegale immigratie?

Foto: YouTube. Franse regering ontbindt Génération Identitaire: maar zwijgt ook protest tegen illegale immigratie?

Uncategorized

Franse regering ontbindt Génération Identitaire: maar zwijgt ook protest tegen illegale immigratie?

Kristof Luypaert

Zaterdag om 14.00 uur manifesteren de leden van de Franse identitaire jongerenbeweging ‘Génération Identitaire’ in Parijs. Ze protesteren tegen de aangekondigde ontbinding van hun organisatie door de Franse overheid. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerard Darmanin had daartoe besloten naar aanleiding van een aantal acties die de beweging voerde tegen illegale immigratie in Frankrijk. PAL NWS sprak met woordvoerder Jérémie Piano over de strijd voor vrije meningsuiting en over de strijd met de Franse regering.

“De beweging Génération Identitaire is niet enkel in Frankrijk actief, maar ook in Duitsland, Oostenrijk, Italië, Denemarken en Hongarije” zegt Jeremie Piano. Vanuit die hoek verwacht Piano in elk geval ook steun voor de manifestatie van zaterdag. Sinds zijn vijftiende is hij zelf actief in de beweging.

“Dat de beweging waar ik me jarenlang voor heb ingezet dreigt te verdwijnen is een zware politieke onrechtvaardigheid voor elke militant” legt Piano uit. Maar ook op persoonlijk vlak zou het voor duizenden jongeren een zware opdoffer zijn: “Men neemt ons onze eigenheid af, en een manier om ons te uiten. En bovendien zou zo’n ontbinding de strijd die we jarenlang gevoerd opnieuw jaren terug slaan.”

Génération Identitaire (GI) is opgericht in 2012. De identitaire beweging raakte een eerste keer bij het brede publiek bekend na hun actie op het dak van de werf van de grote moskee in Poitiers. Poitiers heeft voor veel Fransen een symbolische betekenis, “want het is daar waar wij destijds invasies van de moslims hebben tegengehouden”. Op die plaats werd een immense ‘islamistische’ moskee gebouwd.

In het spoor van Karel Martel

Voor wie weinig kaas heeft gegeten van (Franse) geschiedenis. Het was tijdens de befaamde Slag bij Poitiers dat Karel Martel ergens in oktober 733 het Moorse leger stopte. De Franse overwinning in deze veldslag bracht de noordwaartse expansie van de islam uit Spanje tot stilstand. Vele Fransen en ook veel van de jongeren zien een parallel en willen zich verzetten. Via hun engagement bij GI geven heel wat jongeren hun strijd voor normen en waarden vorm.

“Onze organisatie kwam naar aanleiding van de bezetting van het dak van die moskee in de media. Wij eisten een referendum over immigratie en over de bouw van moskeeën in Frankrijk. Sinds dat moment raakte GI meer en meer bekend. Omwille van onze spectaculaire politieke acties tegen de islamisering, tegen immigratie, tegen het anti-blank racisme en tegen de onveiligheid. We hebben ook nog tal van andere acties gedaan zoals bijvoorbeeld onze actie in Bobigny aan het kinderbijslagfonds.”

Voor die laatste actie zouden overigens een aantal van de activisten vervolgd en veroordeeld worden in eerste aanleg. In graad van beroep zijn ze echter vrijgesproken.

Een ander doelwit van de acties van GI was de bezetting van het dak van de Franse socialistische partij toen deze in 2014 nog aan de macht was. Daarnaast waren er talrijke acties gericht tegen illegale immigratie onder de noemer ‘Defend Europe’. Die acties vonden onder meer plaats aan de Middellandse Zee, in de Alpen en in de Pyreneeën.

“Aan de Middellandse zee voerden we actie tegen een schip van een ngo dat reddingsacties uitvoerde om illegale migranten naar Europa te brengen. In de Alpen en de Pyreneeën hielden we een oogje in het zeil aan de grens.” Met hun acties wil GI de Franse regering onder druk zetten om meer aanwezigheid van de politie- en veiligheidsdiensten aan de grenzen in te zetten om zo de Franse grenzen beter te beschermen.

Militanten van GI die vervolgd werden wegens een protestactie tegen een Moskee in Poitiers zijn in beroep vrijgesproken.

Spandoek tegen ‘anti-blank’ racisme tijdens Black Lives Matters actie

Maar ook de voorbije zomer voerder GI een actie die bijzonder veel opschudding veroorzaakte. Dat gebeurde tijdens een Black Lives Matters actie in Frankrijk. De actie was georganiseerd door het ‘comité Traoré’. “Traoré was een lokaal boefje die overleden is aan een hartaanval tijdens een politietussenkomst. Het was dus een illegale betoging tegen politiegeweld. We bezetten er toen het dak van een gebouw. E en we hebben er een spandoek afgerold om te protesteren tegen het anti-blank racisme.”

Die actie leverde GI gedurende een volledige week maximale media-aandacht op. “Het was dankzij onze actie dat het maatschappelijk debat niet enkel ging over Black Lives Matters, maar ook over het anti-blank racisme.”

De publieke aandacht werkte ook wervend voor GI dat volgens Piano intussen meer dan 4.000 leden telt. Honderden militanten organiseren wekelijks acties over heel Frankrijk.

Een andere niet onbelangrijke factor die de organisatie een grotere zichtbaarheid gaf zijn de fel opgemerkte mediaoptredens van de jonge aantrekkelijke en erg vlot bespraakte woordvoerster Thaïs Descufon. Zij ging intussen al vaak in debat met diverse tegenstanders en geroutineerde politici. Onder meer in het programma ‘Balance ton Poste’ van Cyril Hanouna. Nadat ze vorig jaar van Twitter is gegooid, samen met duizenden andere leden communiceert GI nu via telegram met de achterban.

Woordvoerster Thais Descufon bij Cyril Hanouna in ‘Balance Ton Poste’

De linkerzijde heeft enorme druk uitgeoefend op Franse Regering

“Vanaf het ogenblik dat Gerald Darmanin begon te spreken over de mogelijke ontbinding van GI was er opnieuw een opeenvolging van media-aandacht gedurende een tiental dagen. Je kan gerust stellen dat onder meer daardoor er vandaag geen Fransman is die niet weet wie GI is.”, legt Piano uit.

De toegenomen bekendheid van de organisatie is volgens Piano de belangrijkste reden waarom de Franse regering de organisatie wil laten ontbinden. “Het is een louter politieke actie die geen enkele juridische basis heeft. Onze organisatie is nooit veroordeeld door een rechtbank“, maakt hij zich sterk.

Het is dus een politieke dubbelslag oordeelt Piano: “Ten eerste vegen ze een politieke tegenstander van de kaart. En tegelijkertijd sust de regering de linkerzijde. Want er is de voorbije jaren enorme druk uitgeoefend op de regering om GI te laten ontbinden.”

In de Franse mainstream media wordt GI steevast een ‘extreemrechts clubje’ genoemd. Ten onrechte meent Piano die met een knipoog verwijst naar Femen: “Zij zijn nooit een klein groepje genoemd, hoewel ze slechts een vijftiental leden tellen. We spreken bij GI toch over een organisatie met meer dan 4.000 leden, dan kan je bezwaarlijk nog van een groepje spreken.”

Van de categorisering extreemrechts wil Piano niets horen: “Extreem rechts kan je ons zeker niet noemen. Uiteraard situeren we ons binnen de rechterzijde en weten we ons ondersteund en geapprecieerd door mensen zoals Marion Maréchal of Marine Le Pen van het Rassemblement National. Maar ook door Eric Zehmour. Wij zijn een beweging die vandaag erg populair is, we zijn nooit veroordeeld, organiseren enkel geweldloze acties en ons discours is zeer beschaafd.”

Advocaat Gilles-William Goldnadel – Advocaat van Génération Identitaire

Ontbinding wegens ‘aanzetten tot haat en racisme’ en wegens organisatie ‘privé-militie’

Vorige vrijdag ontving GI een officieel schrijven van de Franse Regering waarin de ontbinding aangekondigd wordt. In een videoboodschap liet Thaïs Descufon zien dat er twee belangrijke aanklachten zijn. Enerzijds beschuldigt de regering GI van het aanzetten tot haat en racisme. Anderzijds volgt ook de beschuldiging dat het om een privé-militie zou gaan.

Naar aanleiding van de aankondiging van Darmanin roept GI zaterdag op tot een massale protestactie in Parijs. Piano verwacht daar toch enkele duizenden manifestanten. “Wij hopen op die manier druk te zetten op de regering, in de hoop dat ze terugkomen op hun beslissing. Als dat niet gebeurt zal de regering een van de sterkste oppositiebewegingen en spreekbuis van de Franse bevolking monddood maken.”

Als dat gebeurt wacht GI een maandenlange juridische veldslag. GI krijgt daarbij juridische bijstand van advocaat Gilles William Goldnadel en wil de beslissing voor de rechtbank aanvechten. Over de slaagkansen blijft Piano voorzichtig: “We zijn nooit veroordeeld door een rechtbank. Maar als er een regeringsbeslissing genomen wordt blijft het de vraag of een Franse rechtbank het zal aandurven die te vernietigen. Dat zullen de komende maanden moeten uitwijzen.”

Opiniemaker Eric Zemmour neemt het op voor GI

Eric Zemmour: “GI is slachtoffer van ’terzelfdertijd'”

De ontbinding van de organisatie kan volgens Piano wel degelijk een zware impact hebben voor de diverse leden en kaderleden. “We kunnen onszelf ook niet zomaar herorganiseren. Er bestaat een zeer restrictieve wetgeving die dat verhindert. Als dat toch gebeurt riskeren de leden vervolging en mogelijk zelfs gevangenisstraffen.”

Met een dergelijk scenario weigert Piano momenteel rekening te houden: “We focussen ons nu volledig op de manifestatie en op het bestrijden van de beslissing tot ontbinding. Als het toch slecht afloopt zal elke militant moeten afwegen op welke manier hij zijn of haar engagement wil verderzetten.”

Génération Identitaire kan ondanks de politieke aanval vanuit de Franse regering desalniettemin wel rekenen op steun. Uit een peiling blijkt dat ruim twee op drie Fransen gekant is tegen de ontbinding. En voor meer dan zeven op tien Fransen zou het thema migratie een politieke prioriteit moeten vormen.

Intussen sprak ook de bekende opiniemaker Eric Zemmour zich de voorbije dagen meermaals uit tegen de ontbinding van GI. Hij beschouwt het als een onaanvaardbare aanval op de vrijheid van vereniging en op het recht van vrije meningsuiting. Hij noemt GI het slachtoffer van ’terzelfdertijd’. Daarmee verwijst Zemmour naar de recente ontbinding van het CCIF, het Centre Collectif contre l’islamophobie. Volgens Zemmour is GI het offer ter rechterzijde dat de regering moet brengen om de politieke evenwichten in balans te houden. Overigens bleek eerder deze week nog dat het Franse CCIF de activiteiten naar België heeft verplaatst.

Uit politieke hoek komt de steun, niet onverwacht, vooral uit rechtse hoek. Onder meer Marine Le Pen, Marion Maréchal en Florian Philippot van het Rassemblement National spraken zich al publiek uit tegen de ontbinding. Ook enkel lokale politici deden dat op sociale media.

Ook Piano meent dat het de Franse president Macron vooral te doen is om elke vorm van kritiek op zijn beleid in de kiem te smoren en is er van overtuigd dat de regering Macron vooral daarom de pijlen richt op GI.

In een videoboodschap op YouTube verdedigt woordvoerster Thaïs Descufon Génération Identitaire

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Franse regering ontbindt Génération Identitaire: maar zwijgt ook protest tegen illegale immigratie?”

  1. Macron (ex-Goldman Sachs) is duidelijk niet de president van alle Fransen, wel van de “nieuwe” Fransen en het internationale kapitaal.
    Democratie zei u? Het totalitaire globalisme duldt geen tegenspraak of tegenwerking.
    Laat u niets wijs maken, er zijn in het Westen slechts twee cruciale keuzes: Globalisme en Nationalisme.
    En voor alle duidelijkheid: globalisme is niet in uw (Vlaams) belang…

    De gecontroleerde linkse pers, laat zich overigens weer van zijn beste kant zien.
    De focus in de berichtgeving ligt op Van Langenhove’s “niet essentiële” reis naar Parijs.
    Gut, gut gut, wat een drama! Gegarandeerd miljoenen C19 doden gaat Dries op zijn geweten hebben…
    Het is slechts een doorzichtig afleidingsmanoeuvre om de politieke motivaties, het waarom de Franse staat Génération Identitaire wil ontbinden, te verdoezelen. Tenslotte, Génération Identitaire zijn slechts bezorgde Franse jongeren die ijveren voor hun toekomst (en die van hun kinderen) in eigen land als inheemse Fransen.

    Ter vergelijking: Mocht een conservatieve regering terecht de extreem linkse antifa straat-terroristen willen ontbinden, de gecontroleerde linkse pers zou moord, brand, fascisme en dictatuur schreeuwen. Waarmee de gecontroleerde pers zich eens te meer als kritiekloos verlengstuk van de staat (en het globalisme) toont en elke poging tot objectiviteit en neutrale berichtgeving verwerpt.

Plaats een reactie

Delen