Franse regering wil Génération Identitaire opdoeken

Foto: Wikimedia. Franse regering wil Génération Identitaire opdoeken

Uncategorized

Franse regering wil Génération Identitaire opdoeken

Gastauteur

Gérald Darmanin, de Franse minister van Binnenlandse zaken, kondigde zaterdag 13 februari aan dat hij een procedure opstart om de rechtse actiegroep Génération Identitaire (GI) op te doeken.

De acties van GI zouden volgens Darmanin “aanzetten tot discriminatie, haat of geweld tegen een persoon of een groep personen vanwege hun afkomst”. De beweging kreeg 10 dagen om hierop te reageren.

De minister had al gepraat over een mogelijke ontbinding van Génération Identitaire na een actie op 26 januari. Dertig activisten reden toen naar de zuid-Franse stad Luchon om symbolisch de grensovergang met Spanje te gaan bewaken met spandoeken en een dronevlucht.

Aanval op vrije meningsuiting

De beweging krijgt alvast steun uit de politiek: het nationalistische Rassemblement National (opvolger van het Front National) van Marine le Pen veroordeelde de poging tot ontbinding als een aanval op de vrije meningsuiting. De advocaat van de beweging liet al weten in beroep te gaan tegen de beslissing van de Franse regering.

De GI heeft intussen goedkeuring gekregen voor een betoging tegen haar ontbinding op zaterdag 20 februari in Parijs met als titel ‘Pour la liberté’.

Génération Identitaire werd eerst opgemerkt in de media met de bezetting van het dak van een moskee in Poitiers in 2012. Er kwam nadien ook een grote Oostenrijkse en Duitse aftakking. De verenigingen specialiseren zich in spectaculaire ‘metapolitieke’ acties waarbij ze de politieke correctheid en massamigratie aanvallen. Zo was er een actie op de Middellandse Zee tegen vluchtelingenboten, een bezetting van het dak van een linkse partij in Wenen en een banner tegen ‘anti-Blank racisme’ tijdens een protestmars in Parijs.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen