Franse regering wil onderzoek naar 'woke' ideeën in academische wereld

Foto: Wikimedia. Franse regering wil onderzoek naar 'woke' ideeën in academische wereld

Cultuuroorlog

Franse regering wil onderzoek naar ‘woke’ ideeën in academische wereld

Pieter Van Berkel

De Franse minister van Hoger Onderwijs en Onderzoek Frédérique Vidal kondigt een onderzoek aan ‘islamo-gauchistische’ of ‘woke’ vooringenomenheid in de Franse academische wereld.

In de strikte zin verwijst ‘islamo-gauchisme’ naar een samenwerking tussen (radicaal-)links en het islamisme. De term ging de laatste tijd echter een eigen leven leiden en is intussen verworden tot een containerbegrip dat ook verwijst naar antiracistisch of -koloniaal activisme – een soort Franse tegenhanger van het Amerikaanse ‘woke’ dus.

“Onderzoek onderscheiden van activisme en opinie”

In een interview met CNews kondigde Vidal aan dat ze het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS) zou belasten met een onderzoek naar het fenomeen, “zodat we academisch onderzoek kunnen onderscheiden van activisme en opinie”. Volgens haar klagen “sommige academici dat ze door anderen verhinderd worden om onderzoek te doen”.

“Ik ga vragen om een overzicht van het onderzoek dat in ons land wordt gedaan, bijvoorbeeld onderzoek naar postkolonialisme”, zei Vidal enkele dagen later. Ze voegde er wel meteen aan toe: “Ik was erg geschokt toen ik bij het Capitool een Confederatievlag zag. En ik denk dat het essentieel is dat sociale studies zich met deze onderwerpen bezighouden.”

De plannen zorgen voor verontwaardiging bij linkse politici en academici. Volgens de Conferentie van Universiteitsvoorzitters (CPU) bestaat er niets zoals ‘islamo-gauchisme’ en werd de term gepopulariseerd door extreemrechts. “De CPU eist op zijn minst dringend opheldering over de ideologische basis van een dergelijk onderzoek”, klinkt het.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen