Fukushima opnieuw getroffen door aardbeving: duizenden op de vlucht, 120 gewonden

Foto Shutterstock: Fukushima opnieuw getroffen door aardbeving: duizenden op de vlucht, 120 gewonden

Uncategorized

Fukushima opnieuw getroffen door aardbeving: duizenden op de vlucht, 120 gewonden

Ruben Notteboom

Fukushima, de Japanse stad die in 2011 getroffen werd door een zware kernramp na een zeebeving en tsunami, is opnieuw getroffen door een aardbeving. De aardbeving telde 7.3 op de schaal van richter, wat in de categorie ‘zwaar’ zit. Duizenden mensen werden geëvacueerd uit het gebied en 120 mensen raakten gewond. De schade blijkt mee te vallen. De kerncentrales zijn niet getroffen en er is geen tsunami-alarm.

De aardbeving vond plaats gisterenavond rond 23:00 plaatselijke tijd. Het centrum van de aardbeving bevond zich op iets minder dan 60 kilometer diepte in de Stille Oceaan. Gebouwen daverden, spullen vielen naar beneden, huizen kraakten. Op verschillende beelden die de ronde doen op sociale media is de kracht van de beving te zien. Zo zijn er leidingen gesprongen en liepen er gangen onder water.

Even vrees voor nieuwe kernramp

De grootste angst voor velen was dat 2011 zich zou herhalen. Toen vond er een gelijkaardige aardbeving plaats die een tsunami veroorzaakte. De grote golf zorgde voor zeer veel schade, ook aan de kerncentrale. Daar liep het toen volledig uit de hand. Door de schade aan het gebouw escaleerden de problemen in de centrale. Zo raakten bepaalde delen oververhit, 3 van de 6 kernreactoren gingen in meltdown. Er werden ook explosies waargenomen. De schadelijke, radioactieve straling wist te ontsnappen en dat heeft tot op vandaag nog een effect op de volksgezondheid.

De ramp in Fukushima van 2011 was de zwaarste kernramp sinds Tsjernobyl in 1986 toen een kerncentrale ontplofte in Oekraïne, toen nog onder de harde onderdrukking van de communistische dictatuur. Gelukkig wordt de wereld toch gespaard van zo’n ramp. Niet alleen is het een geluk dat de centrales niet getroffen zijn, daarnaast zijn ook de veiligheidsmaatregelen zeer sterk toegenomen. Japan is immers een land dat vaak getroffen wordt door natuurrampen.

Beelden van Fukushima doen de ronde op sociale media

https://twitter.com/nhk_news/status/1360610110461124614

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen