Illustratief. Foto Shutterstock.

Illustratief. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Geen straf voor OCMW-medewerker die voor 31.000 euro fraudeerde

Wijnand Meeus

Een voormalig maatschappelijk assistent van het OCMW in Izegem, die in totaal 31.000 euro stal, krijgt geen straf opgelegd. Hij moet enkel het gestolen bedrag terugbetalen. De beslissing werd door de Kortrijkse raadkamer achter gesloten deuren gemaakt waardoor er geen openbaar proces zal komen.

Twee jaar lang stopte de 31-jarige man het geld dat was bedoeld voor zijn OCMW-cliënten in eigen zakken. Hij liet de cliënten een blad van ontvangst ondertekenen en stortte het geld daarna op zijn eigen rekening. De zaak kwam aan het licht nadat een van de personen die door hem werd ‘geholpen’ naar de stad stapte in de zomer van 2019 om klacht neer te leggen. Uit intern onderzoek bleek dat de man voor ongeveer 31.000 euro fraudeerde.

De man werd bijgevolg in september 2019 ontslagen nadat hij op het matje was geroepen door het Izegemese schepencollege. Daarbij ontertekende hij een schriftelijke bekentenis.” Het is goed dat die klacht werd ingediend, want zulke praktijken moeten onmiddellijk gestopt worden“, klonk het toen bij burgemeester Bert Maertens (N-VA).  “Geld achteroverdrukken, is sowieso bijzonder laakbaar. Dat sociaal zwakkeren het slachtoffer zijn, maakt het alleen maar erger.”

Geen straf

De raadkamer heeft nu beslist dat de man geen straf opgelegd krijgt. Hij zal enkel het gestolen bedrag moeten terugbetalen. Op voorwaarde dat hij de komende jaren niet opnieuw in de fout gaat. Maertens geeft toe dat het toch raar is dat de man geen straf opgelegd krijgt. “Het ging toch om manifeste fraude als beëdigd ambtenaar”, klinkt het in Het Laatste Nieuws. “Maar het gerecht zal wel de nodige redenen gehad hebben om tot die beslissing te komen. Misschien vond het gerecht het beter dat hij de schulden aan de zwakkeren in de samenleving zou terugbetalen in plaats van een boete te betalen of een gevangenisstraf te krijgen, die hij toch niet zou moeten uitzitten.” 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen