Geheim rapport over moord Saoedische journalist Khashoggi vrijgegeven: overheid gaf wellicht opdracht

Foto Shutterstock: Geheim rapport over moord Saoedische journalist Khashoggi vrijgegeven: overheid gaf wellicht opdracht

Uncategorized

Geheim rapport over moord Saoedische journalist Khashoggi vrijgegeven: overheid gaf wellicht opdracht

Ruben Notteboom

De Amerikaanse president Joe Biden heeft het geheime rapport over de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi vrijgegeven. Khashoggi was zeer kritisch op de Saoedische koninklijke familie en kwam in 2018 om het leven. Kroonprins Mohammed bin Salman keurde zijn dood goed en was wellicht zelfs de opdrachtgever van de moord.

Khashoggi werd vermoord in Turkije, toen hij in Istanbul het Saoedische consulaat binnenging. Onderzoek van de CIA toont aan dat hij vermoord werd door een moordcommando van Saoedi-Arabië die in opdracht van kroonprins Mohammed bin Salman de moord uitvoerde. Die feiten waren eigenlijk al in 2018 bekend, maar Trump wilde het volledige rapport niet vrijgeven om conflict met de Saoedische familie te vermijden.

Biden belde naar Saoedische Koning

Biden beweert dat hij met de Saoedische Koning Salman, de vader van de kroonprins, heeft gebeld. De Amerikaanse president heeft het incident besproken en wil “werken aan sterke en transparante banden tussen de landen. Maar de Verenigde Staten hechten enorm veel belang aan universele mensenrechten en de rechtsstaat.” Biden wil de relaties met Saoedi-Arabië volledig herzien. Zo steunt de VS ook niet langer het offensief in Jemen tegen pro-Iraanse militanten. Toch blijft Saoedi-Arabië een belangrijke bondgenoot, zowel economisch wegens de olie en vele wapendeals, als strategisch tegen Iran.

Biden heeft ook enkele maatregelen aangekondigd. 76 Saoedi-Arabische staatsburgers zijn verbannen uit de VS omdat ze dissidenten zouden bedreigen. Daarnaast zijn enkele financiële sancties opgeworpen, bijvoorbeeld tegen Ahmed al-Asiri. Hij zou de moord op Khashoggi gepland hebben. Al zijn bezittingen in de VS worden bevroren en Amerikaanse staatsburgers mogen geen zaken meer met hem doen. Wat de tegenreactie van de Saoedische familie zal zijn, is onduidelijk. Maar de relaties tussen Riyad en Washington zijn aan het veranderen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen