Grote geheimzinnigheid over leden adviescomité vaccins: FAGG wil dat namen geheim blijven

Foto: Shutterstock. Grote geheimzinnigheid over leden adviescomité vaccins: FAGG wil dat namen geheim blijven

Binnenland politiek

Grote geheimzinnigheid over leden adviescomité vaccins: FAGG wil dat namen geheim blijven

Kristof Luypaert

Een adviescomité dat valt onder het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG ) beslist in alle anonimiteit over de aankoopstrategie van de coronavaccins. De namen van de leden evenals de genomen beslissingen wil het FAGG angstvallig geheimhouden. Dat meldt De Standaard vandaag.

De politieke beslissingsbevoegdheid over de Belgische aankoopstrategie voor covid-19-vaccins ligt bij acht ministers van Volksgezondheid. Maar voor de aankoop van vaccins en voor het bepalen van een strategie baseren zij zich op het advies van een ‘geheim comité van adviseurs’. Dit comité ressorteert onder het federaal geneesmiddelenagentschap FAGG.

Dat comité, dat vorige zomer is opgericht adviseert over zowel medische, logistieke, legale en financiële aspecten van de vaccinstrategie. Met andere woorden het beslist hoeveel vaccins de Belgische overheid aankoopt, bij welke leveranciers. Het FAGG weigert bekend te maken wie de leden zijn of wat in de adviezen staat.

Officieel ‘om de onafhankelijkheid van de leden te waarborgen‘. Het comité bestaat uit academische experts, ­leden van het FAGG, de FOD Volksgezondheid, Sciensano en van de gemeenschappen.

Consumentenorganisatie Test Aankoop wil weten hoe onafhankelijk de leden zijn

Test Aankoop toont zich alvast zeer kritisch over die geheimhouding. Via de wet op de openbaarheid van bestuur probeert het inzage te verkrijgen in de samenstelling en adviezen van het comité, en de aankoopcontracten. Wat de contracten betreft, wil Test Aankoop onder meer duidelijkheid over hoeveel er wordt betaald per vaccin, wat er beloofd is rond leveringen en of er een ­back-upplan is voor als die in het honderd lopen.

De consumentenorganisatie vindt dat de belastingbetaler recht heeft op bijkomende informatie. En het minste dat kan gezegd worden is dat de levering niet echt van een leien dakje verloopt.

Maar het FAGG weigert inzage te verlenen. De argumentatie luidde dat “België een geheimhoudingsverklaring heeft ondertekend en de vrijgave van de informatie de internationale belangen zou schaden”. Markant detail. Enkele weken geleden plaatste staatssecretaris Eva De Bleekere (Open Vld) per ongeluk de Europese inkoopprijzen van de vaccins op Twitter.

De commissie die moet beslissen over de openbaarheid, heeft alvast het FAGG gevraagd precies uit te leggen waar die schadelijkheid dan wel in zit.

De Standaard kon de hand leggen op het advies van het comité over het CureVac-vaccin. Daarin duiken onder meer de namen op van Steven Van Gucht van Sciensano, Yves Van Laethem (die onder meer deel uitmaakt van de Hoge Gezondheidsraad) en Geert Top van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

Uit het advies van 23 november 2020, blijkt dat het ­comité CureVac-vaccin slechts een tot twee miljoen doses van de beschikbare 5,7 miljoen heeft besteld. De reden hiervoor zou zijn omdat het vaccin nog in een eerdere fase was dan bijvoorbeeld het Pfizer-vaccin.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Grote geheimzinnigheid over leden adviescomité vaccins: FAGG wil dat namen geheim blijven”

Plaats een reactie

Delen