Heisa over HOGENT die studenten zou verplichten zich te laten vaccineren

Foto: Shutterstock. Heisa over HOGENT die studenten zou verplichten zich te laten vaccineren

Uncategorized

Heisa over HOGENT die studenten zou verplichten zich te laten vaccineren

/

Op sociale media is ophef ontstaan over de Hogeschool Gent omdat die haar studenten zou verplichten zich te laten vaccineren. Dat bleek uit een slide van een powerpoint-presentatie die gedeeld werd. De directie van de school zegt in een reactie aan HLN dat ze niemand zullen verplichten zich te laten vaccineren. 

“Moet ik mij als student laten vaccineren?”. Die vraag staat te lezen bovenaan de slides met informatie over de richting Orthopedagogie aan de HOGent. Daaronder het weinig aan het toeval overlatende antwoord “JA! Je doet stage in de zorgsector, en vrijwel alle stageplaatsen zullen dit ook verplichten!”. En als je je toch echt niet wil laten vaccineren, dan gaat jouw stage niet door, zo staat er nog te lezen. 

Nadat de slide werd gedeeld op sociale media, ontstond daar al snel heel wat kritiek. “Een schande”, klinkt het onder meer, in een post die honderden keren gedeeld en geliked werd. 

De Gentse hogeschool stelt in een reactie op de ophef die ontstaan is dat ze niemand zullen verplichten zich te laten vaccineren, maar dat dit wel “zeer gewenst” is. “Ook de studenten die binnenkort starten met een stage in de zorgsector worden en kunnen hiertoe niet verplicht worden”, klinkt het aan HLN. “Wanneer de slide zonder bijhorende uitleg wordt bekeken, kan de indruk ontstaan dat een vaccin wordt verplicht. Dat is echter niet correct. Zich laten vaccineren is niet verplicht, maar in de zorgsector wel zeer gewenst.”

“Het ligt in de lijn van de verwachtingen dat instellingen in de zorgsector, die al maanden de strengste voorzorgsmaatregelen volgen, vragen dat stagiaires zich laten inenten. Dat wordt ook bevestigd in een rondvraag aan de stageplaatsen. Stageplaatsen zijn de eindverantwoordelijken voor de veiligheid van de collega’s, patiënten en bewoners en willen die maximaal beschermen. Studenten die zich niet willen vaccineren moeten zich hiervan bewust zijn. Hun keuze kan er namelijk toe leiden dat er moeilijkheden ontstaan met het volgen van de geplande stage.”

De directie stelt tot slot dat ze studenten die niet gevaccineerd willen worden niet met zekerheid een andere stageplaats kunnen bieden, waardoor ze dus wel degelijk in de problemen kunnen raken indien ze echt geen vaccin willen. “HOGENT zal samen met deze studenten de mogelijkheden en scenario’s bekijken.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen