Hilde Crevits (Photonews)

Hilde Crevits (Photonews)

Uncategorized

Hilde Crevits (CD&V) heeft plan om langdurige zieken werk te bezorgen

Wijnand Meeus

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) heeft een actieplan opgesteld om langdurige zieken opnieuw werk te bezorgen. Het plan heeft drie grote doelstellingen: een mentaliteitswijziging realiseren, meer re-integratietrajecten om meer arbeidsongeschikten aan een job te helpen en meer inzetten op preventie.

Even geleden werd het probleem van de langdurige werklozen aangekaart door De Standaard. Uit cijfers van het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) blijkt dat het aantal langdurig zieken stelselmatig stijgt en dat ons land dit jaar de kaap van de half miljoen langdurig zieken zal overschrijden. Daarop reageerde Crevits dat er een actieplan in de maak was om het probleem op te lossen. Dat plan is nu gereed.

Het belangrijkste punt is voor Crevits de ‘mentaliteitswijziging’. “De focus moet verschuiven naar wat mensen nog kunnen in plaats van wat ze niet meer kunnen”, klinkt het bij de Vlaamse minister van Werk. Zo wil Crevits de dienstverlening van de VDAB beter bekend maken bij de gezondheidssector zodat bijvoorbeeld huisartsen arbeidsongeschikten beter de weg kunnen wijzen.

Daarnaast wil men meer mensen via re-intigratietrajecten aan het werk krijgen. Momenteel blijven de cijfers wat onder de ambities. Zo lag de ambitie voor 2020 op 5.000 trajecten maar werden er – ook omwille van de coronacrisis – maar 3.602 opgestart. Toch wil minister Crevits het aantal trajecten verder opkrikken. In 2023 ligt de ambitie op 10.000 trajecten.

Als laatste dringt het Vlaamse actieplan aan op een nauwere samenwerking met het Riziv en de ziekenfondsen. Ook roept Crevits op aan de federale regering om meer dynamische systemen mogelijk te maken om werk te combineren met ziekte. Zo zou kunnen onderzocht worden in welke mate uitzendarbeid daarbij een rol kan spelen. “Werken moet altijd lonen. Problemen met de terugvalpositie en het verliezen van bepaalde rechten moet weggewerkt worden”, aldus Crevits.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen