Jambon pleit voor dialoog en "respect voor de volkswil van de Catalanen"

Foto: PhotoNews. Jambon pleit voor dialoog en "respect voor de volkswil van de Catalanen"

Uncategorized

Jambon pleit voor dialoog en “respect voor de volkswil van de Catalanen”

Kristof Luypaert

Bij de regionale verkiezingen in Catalonië hebben de pro-onafhankelijkheidspartijen hun meerderheid in het Catalaanse parlement verder uitgebreid. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) stelt in een reactie dat hij hoopt “dat de toekomstige Catalaanse regering de dialoog met de Spaanse regering verderzet en oplossingen vindt voor het conflict, met respect voor de volkswil van de Catalanen”.

Tegelijk herhaalt Jan Jambon nogmaals zijn bezorgdheid over het lot van de Catalaanse politieke gevangenen. Hij dringt aan op hun directe vrijlating. “Het kan niet dat mensen omwille van hun politieke overtuiging en vreedzame acties in de gevangenis terechtkomen.”

“Ook Europa kan de verzuchting van de Catalanen niet blijven wegzetten als louter een intern Spaans probleem. Zeker niet wanneer er elementaire politieke rechten worden geschonden. Europa zou haar rol als bemiddelende actor moeten spelen”, besluit Jambon.

De socialisten – pro-Madrid – werden de grootste partij, met zo’n 23 procent van de stemmen, maar krijgen af te rekenen met een versterkte meerderheid van pro-onafhankelijkheidspartijen. Catalaans Republikeins Links (ERC), de partij van Carles Puigdemont, haalt 21 procent van de stemmen. Samen voor Catalonië (JxCat) haalt 20 procent. Het radicaal-linkse CUP haalt bijna 7 procent.

Vox

Nieuwkomer in het Catalaanse parlement is de rechtse en unitaire partij Vox met 7,7 procent van de stemmen. Vox profiteerde van de implosie van Ciudadanos. De liberalen die in 2017 met meer dan 25 procent van de stemmen de grootste partij waren halen nog geen 6 procent. Ook de centrumrechtse Partido Popular en de Catalaanse tak van het radicaal-linkse Podemos zitten in het kamp van de verliezers en halen respectievelijk nog 4 en 7 procent van de stemmen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen