Jeff Hoeyberghs - Photonews

Jeff Hoeyberghs - Photonews

Cultuuroorlog

Jeff Hoeyberghs naar rechtbank: “Gent is beerput van extremisme”

Wim De Smet

De raadkamer in Gent beslist vanmiddag om plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs naar de correctionele rechtbank te verwijzen. Hoeyberghs zou zich schuldig gemaakt hebben aan seksisme en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Jeff Hoeyberghs gaf op 4 december 2019 een voordracht in een auditorium van de Universiteit in Gent. De bekende chirurg deed er enkele opmerkelijke uitspraken. Zo zei hij dat vrouwen “wel privileges en geld willen, maar niet meer hun benen willen opendoen”. Een student filmde de lezing en bracht de beelden nadien in het openbaar.

Er ontstond een storm van protest. Meer dan 1.500 mensen en organisaties dienden klacht in bij het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM). Het parket van Oost-Vlaanderen startte een onderzoek en het IVGM stelde zich burgerlijke partij.

“Kapot gelachen”

Hoeyberghs verscheen vanmorgen voor de raadkamer maar blijft erbij dat hij onschuldig is. Voor de camera van VTM kwam hij nog even terug op die bewuste lezing van 2019.  “Iedereen heeft zich kapot gelachen, iedereen heeft de kans gehad om mij te interpelleren, iedereen had de kans om te zeggen dat ik gek ben”, sprak Hoeyberghs. “Hier in Gent hebben ze een ‘doktoor’ nodig. Dit is een beerput geworden van gestoord extremisme. En we gaan daar iets moeten aan doen want die verzeiken ons leven.”

Hoeyberghs riskeert een jaar cel en een boete.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim De Smet (°1970, Asse) was meer dan 20 jaar dienst als journalist bij Het Laatste Nieuws. Hij is altijd op zoek naar nieuws.

Plaats een reactie

Delen